3D-simulering ger snabbare förpackningsutveckling

PUBLICERAD: 25 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Med 3D-simulering i den nya plattformen snabbare man på förpackningsutvecklingen med upp till 85 procent. (Bild Metsä Board)|”Med den nya 3D-plattformen ger vi kunderna optimala förpackningslösningar och minskar deras koldioxidavtryck”, säger Markku Leskelä. (Bild Metsä Board/Seppo Samuli)

Kartongproducenten Metsä Board har i sitt Excellence Centre implementerat 3D-plattformen Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE, som ger betydligt snabbare förpackningsutveckling och även minskar förpackningarnas koldioxidavtryck.

3DEXPERIENCE-plattformen är en toppmodern lösning från Dassault Systèmes och deras kunnande från tidigare engagemang inom flyg- och bilindustrin, som nu bidragit till att implementera ny teknik för tillverkning av fiberbaserade förpackningar.

”Med den nya 3D-plattformen ger vi kunderna optimala förpackningslösningar och minskar deras koldioxidavtryck”, säger Markku Leskelä. (Bild Metsä Board/Seppo Samuli)

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att simulering i den nya 3D-plattformen möjliggör upp till 85 procent snabbare utveckling av förpackningar jämfört med det traditionella sättet med multitester av fysiska prototyper. Med simuleringstekniken hanteras utvecklingen av hela produktens livscykel, från materialval till leverans. Det snabbare utvecklingsförloppet av förpackningar innebär också att förpackningarnas livscykelbaserade koldioxidavtryck minskas.

”Vi ville öka vår innovationstakt för att hjälpa våra kunder med optimala förpackningslösningar och minska deras koldioxidavtryck. Exempelvis kan boxkompression såväl som falltester nu göras på några timmar jämfört med flera dagar eller till och med veckor med traditionella fysiska testmetoder. Med hjälp av den nya tekniken kan vi rekommendera kunderna optimala förpackningsmaterial och förpackningsstrukturer”, säger Markku Leskelä, SVP Development, Metsä Board.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x