3D-simulering ger snabbare förpackningsutveckling

PUBLICERAD: 25 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Med 3D-simulering i den nya plattformen snabbare man på förpackningsutvecklingen med upp till 85 procent. (Bild Metsä Board)|”Med den nya 3D-plattformen ger vi kunderna optimala förpackningslösningar och minskar deras koldioxidavtryck”, säger Markku Leskelä. (Bild Metsä Board/Seppo Samuli)

Kartongproducenten Metsä Board har i sitt Excellence Centre implementerat 3D-plattformen Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE, som ger betydligt snabbare förpackningsutveckling och även minskar förpackningarnas koldioxidavtryck.

3DEXPERIENCE-plattformen är en toppmodern lösning från Dassault Systèmes och deras kunnande från tidigare engagemang inom flyg- och bilindustrin, som nu bidragit till att implementera ny teknik för tillverkning av fiberbaserade förpackningar.

”Med den nya 3D-plattformen ger vi kunderna optimala förpackningslösningar och minskar deras koldioxidavtryck”, säger Markku Leskelä. (Bild Metsä Board/Seppo Samuli)

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att simulering i den nya 3D-plattformen möjliggör upp till 85 procent snabbare utveckling av förpackningar jämfört med det traditionella sättet med multitester av fysiska prototyper. Med simuleringstekniken hanteras utvecklingen av hela produktens livscykel, från materialval till leverans. Det snabbare utvecklingsförloppet av förpackningar innebär också att förpackningarnas livscykelbaserade koldioxidavtryck minskas.

”Vi ville öka vår innovationstakt för att hjälpa våra kunder med optimala förpackningslösningar och minska deras koldioxidavtryck. Exempelvis kan boxkompression såväl som falltester nu göras på några timmar jämfört med flera dagar eller till och med veckor med traditionella fysiska testmetoder. Med hjälp av den nya tekniken kan vi rekommendera kunderna optimala förpackningsmaterial och förpackningsstrukturer”, säger Markku Leskelä, SVP Development, Metsä Board.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx