300 ”studentförpackningar” i WPO:s globala designtävling

PUBLICERAD: 27 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

WorldStar Student Gold Star vanns av sydafrikanska bidraget ”Bee Loved Honey”. (Bild WPO)|En formpressad fiberförpackning för glödlampor belönades med WorldStar Student Silver Star. (Bild WPO)|Sex kaliforniska designstudenter låg bakom den bronsbelönade planteringsförpackningen ”Sweet Pea”. (Bild WPO)

World Packaging Organisations (WPO) globala förpackningsdesigntävling WorldStar Student Awards 2021 har nu avgjorts. 300 innovativa bidrag från unga design- och förpackningsstudenter bedömdes av den meriterade juryn, som bestod av förpackningsexperter från 18 länder.

”Antalet bidrag var rekordhögt den här gången. Att gå igenom de 300 bidragen var rejält tidskrävande men spännande”, säger Mikael Gällstedt, som var svensk juryrepresentant och som till vardags arbetar som affärsutvecklingschef inom Biobarriers Innovation vid Stora Ensos Innovation Centre for Biomaterials.

WorldStar Student Awards är öppen för studenter som har prisbelönats i nationella eller regionala studenttävlingar anordnade av nationella förpackningsorganisationer (exempelvis ScanStar Student)

Arrangör av WorldStar Student Awards 2021 var Institute of Packaging South Africa på uppdrag av WPO och tävlingen administrerades av Syndicate Graphics.

Bedömningen och poängsättningen av varje bidrag gjordes av en jury bestående av 18 internationella förpackningsspecialister från lika många länder.

De tre mest poänggivande bidragen tilldelas WPO WorldStar Student Gold Star, Silver Star och Bronze Star och de följande tio bidragen belönades med utmärkelsen WorldStar Student Certificates of Merit.

En formpressad fiberförpackning för glödlampor belönades med WorldStar Student Silver Star. (Bild WPO)

Högsta utmärkelsen – WorldStar Student Gold Star – gick till bidraget ”Bee Loved Honey”, som utformats av Courtney Shelley från Durban University of Technology i Sydafrika. Bidraget var en ytterförpackning i wellpapp för en flaska med flytande honung. Förpackningen var inspirerad av den sexkantiga formen hos binas honungsceller.

Andrapriset – WorldStar Student Silver Star – tilldelades en förpackning för glödlampor, där varje lampa är innesluten i ett formpressat ”skal” av återvunnen fibermassa. Fiberförpackningen är försluten med en etikett som också innehåller produktinformation. Studenten bakom innovationen är Atahan Gokturk Guner från Marmara University i Turkiet.

Sex kaliforniska designstudenter låg bakom den bronsbelönade planteringsförpackningen ”Sweet Pea”. (Bild WPO)

Sex studenter – Avery Johnson, Maia Nelson, Shahla Prouty, Adi Saaf, Runar Schmidt och Stephanie Tang från California Polytechnic State University i USA – tog hem tredjepriset WorldStar Student Bronze Star med förpackningskonceptet ”Sweet Pea” som är ett kartongpaket avsett för lektioner i trädgårdsskötsel och plantering för grundskoleelever.

Fyra svenska bidrag – alla designade av studenter vid Nackademin – deltog i tävlingen. Inget av dem vann några av de högre priserna, men alla belönades med utmärkelsen ”Certificates of Recognition”.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front