Välkända Mamma Scans köttbullar har fått en ny praktisk och återförslutbar förpackning i form av en flexibel ståpåse. Det tidigare formpressade tråget är borta och 30 ton plast om året har bantats bort.
Med den nya förpackningen sparar man inte bara in stora mängder plast vid förpackningstillverkningen varje – konsumenterna får också möjlighet att bara använda en del av köttbullarna och sedan återförsluta förpackningen, vilket förhindrar onödigt matsvinn.
Mamma Scans köttbullar, som blivit mångas favorit, har ”rullat fram” på svenska matbord sedan 1970-talet. Ända sedan starten har de producerat vid HKScans fabrik i Skara. Endast kött från svenska gårdar ingår i köttbullarna.
Mammas Scans köttbullar i de nya förpackningarna finns i vikterna 350 och 1.000 gram.
——————————————
Kuriosa om köttbullar:
Köttbullar dök upp redan på 1300-talet, dels i Mellanöstern, dels vid Richard II:s hov i England.
Första gången köttbullar nämns i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754, men det dröjde ytterligare hundra år innan köttbullen blev svensk ”allemanskost”. (Källa KHScan)