3.500 arbeten utförs under Skoghalls underhållsstopp

PUBLICERAD: 10 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos kartongbruk Skoghall genomför underhållsstopp vecka 42. Bolaget meddelar att när fabriken stängs ner i slutet av den här veckan (vecka 41) kan det uppstå luktstörningar. (Bild Stora Enso)
|”Under stoppet moderniserar vi den drygt 20 år gamla kartongmaskinen”, säger projektledaren Mikael Forseryd. (Bild Stora Enso)

Stora Enso meddelar att det är dags för stort underhållsstopp vid kartongfabriken Skoghall i Värmland. Cirka 3.500 arbeten ska utföras under en dryg vecka.
Under den kommande veckan (vecka 42) finns 900 entreprenörer på plats i Skoghall för att utföra underhåll, rengöring och installationer på bruket. Även hundratals av Stora Ensos egna medarbetare arbetar med underhållsstoppet.

”I år ska vi installera delar av ett nytt styrsystem på vår största kartongmaskin. Vi moderniserar den drygt 20 år gamla maskinen med ny teknik för att kunna öka effektiviteten”, berättar Mikael Forseryd, som är projektledare för underhållsstoppet. 

Under underhållsstoppet kommer även katalysatorn i en av brukets fastbränslepannor för bark och träfiber att bytas ut. Det kommer att ytterligare minska verksamhetens miljöpåverkan. 
 
”Det är många personer på plats och det pågår mycket arbete samtidigt under en intensiv vecka. Vårt absolut viktigaste uppdrag är att det blir ett säkert stopp utan incidenter”, säger Mikael Forseryd. 

Inför underhållsstoppet har man haft informationsmöten med alla externa firmor om vilka rutiner och regler som gäller vid bruket i Skoghall. Dessutom använder man för första gången en mobilapp där säkerhetsinformation och viktiga meddelanden blir lätt tillgängliga för externa entreprenörer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front