2022 flyttar Göteborgs Kex sin tillverkning till Lettland

PUBLICERAD: 12 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Välkända förpackningar och produkter. Om fyra år flyttar Orkla kexproduktionen under varumärket Göteborgs Kex från Kungälv till Lettlands huvudstad Riga.
|Den nuvarande kexfabriken i Kungälv ligger alldeles vid Nordre älv (norra utloppsarmen av Göta älv).
|”Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar”, säger Malin Jennerholm.

Orkla Confectionery & Snacks Sverige ska bygga en ny fabrik och flytta sin kexproduktion under välkända varumärket Göteborgs Kex till Lettlands huvudstad Riga.
Orkla skriver i ett pressmeddelande att beslutet görs för att man vill konsolidera kexproduktionen inom koncernen till en ny och modern fabrik. Orkla vill skapa en starkare produktionsplattform och en mer optimerad kexproduktion för att bättre kunna tillgodose konsumenternas efterfrågan.

Flytten till den nya fabriken beräknas ske år 2022 och fram till dess kommer kexproduktionen att fortsätta i den nuvarande fabriken i Kungälv, norr om Göteborg. Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv

”Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga. Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. De fackliga förhandlingarna, som inleddes i början på året, är nu avslutade. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar”, säger Malin Jennerholm, VD på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Orkla skriver att verksamheten i Kungälv är förenad med stora utmaningar med ett begränsat geografiskt område och ett allt mer stadsnära läge. Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt att fortsätta utveckla verksamheten och utan att verksamheten blir en belastning för den omgivande stadsmiljön. Fabriken behöver dessutom stora uppgraderingar, både i underhåll av befintlig verksamhet och i nyutveckling.

”När vi gör så stora investeringar måste vi tänka långsiktigt. Orkla har redan kexproduktion i Riga. Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats, kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, samtidigt som vi reducerar vårt klimatavtryck”, säger Malin Jennerholm.

När produktionen flyttar år 2022 blir dock produktutvecklingen kvar i Kungälv. Den sysselsätter i dag åtta personer, men kommer troligen att utökas framöver. Troligen kommer produktutvecklingen dessutom att flytta till andra lokaler än de nuvarande, som ligger i anslutning till den befintliga kexfabriken.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning