2022 flyttar Göteborgs Kex sin tillverkning till Lettland

PUBLICERAD: 12 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Välkända förpackningar och produkter. Om fyra år flyttar Orkla kexproduktionen under varumärket Göteborgs Kex från Kungälv till Lettlands huvudstad Riga.
|Den nuvarande kexfabriken i Kungälv ligger alldeles vid Nordre älv (norra utloppsarmen av Göta älv).
|”Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar”, säger Malin Jennerholm.

Orkla Confectionery & Snacks Sverige ska bygga en ny fabrik och flytta sin kexproduktion under välkända varumärket Göteborgs Kex till Lettlands huvudstad Riga.
Orkla skriver i ett pressmeddelande att beslutet görs för att man vill konsolidera kexproduktionen inom koncernen till en ny och modern fabrik. Orkla vill skapa en starkare produktionsplattform och en mer optimerad kexproduktion för att bättre kunna tillgodose konsumenternas efterfrågan.

Flytten till den nya fabriken beräknas ske år 2022 och fram till dess kommer kexproduktionen att fortsätta i den nuvarande fabriken i Kungälv, norr om Göteborg. Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv

”Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga. Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. De fackliga förhandlingarna, som inleddes i början på året, är nu avslutade. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar”, säger Malin Jennerholm, VD på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Orkla skriver att verksamheten i Kungälv är förenad med stora utmaningar med ett begränsat geografiskt område och ett allt mer stadsnära läge. Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt att fortsätta utveckla verksamheten och utan att verksamheten blir en belastning för den omgivande stadsmiljön. Fabriken behöver dessutom stora uppgraderingar, både i underhåll av befintlig verksamhet och i nyutveckling.

”När vi gör så stora investeringar måste vi tänka långsiktigt. Orkla har redan kexproduktion i Riga. Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats, kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, samtidigt som vi reducerar vårt klimatavtryck”, säger Malin Jennerholm.

När produktionen flyttar år 2022 blir dock produktutvecklingen kvar i Kungälv. Den sysselsätter i dag åtta personer, men kommer troligen att utökas framöver. Troligen kommer produktutvecklingen dessutom att flytta till andra lokaler än de nuvarande, som ligger i anslutning till den befintliga kexfabriken.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x