2020 blev ett nytt rekordår för förpackningsåtervinning

PUBLICERAD: 18 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vi blir allt bättre på att sortera och lämna förpackningar till återvinning. 2020 blev ett nytt rekordår, enligt FTI:s statistik. (Bild FTI)

Invånarna i Sverige har återigen slagit rekord i mängden insamlade förpackningar. Det visar den nu publicerade insamlingsstatistiken för år 2020 från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Under fjolåret samlades totalt 660.828 ton förpackningar och tidningar in, en volym som motsvarar 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare. Utslaget per invånare innebär det att varje person i Sverige i genomsnitt lämnade 50 kilo förpackningar och 14 kilo tidningar till återvinning. Jämfört med rekordåtervinningen 2019 var ökningen för insamlade förpackningar cirka åtta procent.

FTI skriver i ett pressmeddelande att störst är ökningen för pappersförpackningar, som har ökat med 16 procent samt plast- och metallförpackningar, som har ökat med 11 procent vardera. Statistiken är baserad på den volym förpackningar som hushållen i Sverige har lämnat in för återvinning via FTI:s återvinningsstationer och fastighetsnära insamling.

”Intresset för miljö och hållbarhet har aldrig varit större och återvinning är något som engagerar många. Faktiskt de allra flesta. Vår senaste statistik från Återvinningsbarometern visar att mer än 9 av 10 svenskar återvinner. Det är helt fantastiskt, eftersom alla vinner, när du återvinner!”, skriver FTI.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x