2018 blev ännu ett tillväxtår för italienska förpackningsmaskiner

PUBLICERAD: 7 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Enrico Aureli är ordförande i Ucima, den italienska intresseorganisationen för landets förpackningsmaskintillverkare.

Förpackningsmaskiner från Italien har sedan länge ett gott rykte världen över och färska siffror visar att 2018 blev ännu ett framgångsrikt år för de italienska maskintillverkarna.
Preliminära beräkningar från intresseorganisationen Ucima säger att tillväxten år 2018 för italienska förpackningsmaskiner blir 6,8 procent och omsättningen 7,7 miljarder euro (ca 79 miljarder kronor).

Tillväxten har skett såväl på den inhemska marknaden som internationellt. Exporten av förpackningsmaskiner från Italien blev över 6 miljarder euro i fjol, vilket är en ökning med 6,6 procent jämfört med 2017. Störst regional ökning blev det på den nordamerikanska marknaden med 27,2 procents tillväxt. Därefter kommer Afrika och Australien med respektive 15,3 procents tillväxt och EU med +9,6 procent och Sydamerika med +2,5 procent. Marknaderna i icke EU-länder minskade dock med 5,8 procent och de asiatiska marknaderna gick ner med 2,4 procent.

Av individuella länder ökade USA-marknaden med hela 35,4 procent, vilket är rekord.

Den inhemska italienska förpackningsmaskinmarknaden ökade med 7,5 procent och omsatte 1,6 miljarder euro.

”Tillväxten inom italienska förpackningsmaskiner kan dels tillskrivas Industri 4.0-konceptet, som inneburit att italienska maskintillverkare utvecklat innovativa teknologier, dels marknadens generella återhämtning”, säger Ucima: s ordförande Enrico Aureli, som dock uttrycker framtidsoro för att den nuvarande italienska regeringens ekonomiska och sociala politik inte tar tillräcklig hänsyn till den producerande industrin vilket riskerar att marginalisera Italien inom EU.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x