2017 ett bra år för italienska maskintillverkare inom plast

PUBLICERAD: 21 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

2017 var ett framgångsrikt år för italienska plast- och gummibearbetningsmaskiner med ”all-time-high”-noteringar för produktion, försäljning och export.

Italienska maskintillverkare inom plast och gummi hade en stark tillväxt under år 2017 med både ökad produktion och omsättning, enligt branschorganet Amaplast.

Enligt den senaste statistiken från Amaplast, som representerar 170 italienska tillverkare av maskiner för plast- och gummibearbetning, ökade produktionen under 2017 med tio procent jämfört med år 2016 och noterades för ett värde på 4,67 miljarder euro (drygt 47 miljarder kronor). 

Exporten av de italienska maskinerna ökade med 12 procent jämfört med 2016 och noterades för ett värde av 3,3 miljarder euro (drygt 33 miljarder kronor). Den italienska hemmamarknaden ökade med tio procent till 2,3 miljarder euro, varav knapp en miljard euro kom från import av maskiner till Italien.
 
Enligt Amaplast är alla de tvåsiffriga ökningarna ”all-time-high” för denna industrisektor.

De italienska maskinexporten ökade till alla marknader, men speciellt till länder inom EU. Tyskland och Frankrike är nyckelmarknader, med en ökning på 20 procentenheter sedan 2016. Noterbart är att exporten till Rumänien ökade med hela 69 procent och där gjordes de flesta inköpen under sista kvartalet 2016.

Försäljningsökningen i Asien påverkades av en avmattning i Mellanöstern, särskilt i Saudiarabien, och slutade på ”blygsamma” fem procent. Även exporten till Kina och Indien gick tillbaka något jämfört med 2016.

I Nordamerika ökade försäljningen till USA med 20 procent, medan exporten till Mexico minskade med 17 procent efter en rejäl exportboom år 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x