200.000 formblåsta PE-kuber i nytt Christo-projekt

PUBLICERAD: 14 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Christos medhjälpare testa bärigheten och hållfastheten hos en ”testbro” i Svarta Havet utanför Bulgariens kust.|En ”testbro” med formblåsta polyetenkuber monteras vid Svarta Havets strand av Christos medhjälpare.
|Christos egna skisser och utkast till det gigantiska projektet i italienska sjön Iseo. Som alltid betalar Christos hela projektet ur egen ficka – och sedan installationen monterats ner|säljs hans originalteckningar och modeller för miljontals kronor på auktioner runt om i världen!
|1971 väckte Christo stor internationell uppmärksamhet

Bulgariske “miljökonstnären” Christo, som gjort sig känd för bland annat de monumentala inpackningarna av Riksdagshuset i Berlin och Seine-bron Pont Neuf i Paris, är igång med ett nytt gigantiskt projekt: Flytande promenadvägar på den italienska sjön Iseo, tillverkade av 200.000 formblåsta polyetenkuber…

Christo, har gång efter annan chockat, förbryllat och fascinerat med sina gigantiska ”miljökonstprojekt”, där han – med hjälp av enorma mängder flexibla förpackningsmaterial eller andra material – har ”förpackat” allt från byggnader till delar av landskap.

Chistos senaste projekt, som han hoppas ska bli verklighet under sommaren 2016, är ett antal flytande pirar eller broar i den italienska sjön Iseo, som ligger i norra Italien mellan provinserna Bergamo och Brescia.
Meningen är att folk ska kunna promenera på de drygt 15 meter breda broarna, som ska sträcka sig från Sulzano till ön Montisola och även till den mindre ön San Paolo.

För att bygga de flytande broarna kommer Christo att behöva 200.000 formblåsta PE-element, vilka sedan ska täckas med ett glänsande gult tygmaterial. Den  speciella sammanfogningstekniken av plastkuberna ska garantera att broarna håller samman, samtidigt som de kommer att följa vågornas rörelser. En förutsättning för projektets genomförande och för att folk ska kunna gå på de flytande broarna är dock att vädret är tjänligt med inte alltför hårda vindar från 18 juni till 3 juli, som är den period, då projektet ska visas upp.

Inför projektet i Italien har Christo låtit konstruera flytande ”testbroar” i Svarta Havet utanför Bulgariens kust och enligt Chistos egna uppgifter ska de 200.000 PE-kuberna, som behövs i projektet, tillverkas i en specialfabrik i Brescia, strax söder om Iseo-sjön med hjälp av två stora formblåsningsmaskiner. 

PE-kuberna ska hållas samman med hjälp av stora ”skruvar” och dessutom ska de färdiga flytande broarna säkras med hjälp av 140 ankare.

Christo och hans numera avlidna hustru Jeanne-Claude har i många år drömt om att skapa flytande promenadvägar på vattnet. Tidigare försök har misslyckats, men nu tror den 81-årige konstnären att det ska fungera.

”Drömmen om att kunna gå på vattnet hade Jeanne-Claude  och jag under många år. Tänk: en båt passerar och du känner dess svallvågor, där du går! Det är mycket sensuellt och sexigt…”, säger Christo i en intervju med The Art Newspaper.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x