170 ton skräp och förpackningar samlades in på kusträddardagen

PUBLICERAD: 10 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

48.000 personer samlade in 170 ton skräp och förpackningsavfall från svenska stränder under kusträddardagen. (Bild Håll Sverige Rent)|”Folk börjar förstå att problemet med marin nedskräpning finns även längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD i Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)

När stiftelsen Håll Sverige Rent arrangerade Nordiska Kusträddardagen i maj samlades inte mindre än 170 ton skräp och förpackningar in från svenska stränder.

Det mesta av skräpet, 60 procent, bestod av saker som endast använts en gång, visar den plockanalys som gjordes i samband med städdagen. De vanligast förekommande föremålen, som hittades, var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar. En markant del av skräpet utgjordes av förpackningar eller delar av förpackningar.

”Folk börjar förstå att problemet med marin nedskräpning finns även längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD i Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)

”Jag tror det börjar sjunka in för många att problemet med marin nedskräpning finns även här, längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD på den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent, som står bakom initiativet.

Det var tredje året i rad som kusträddardagen arrangerades och i år engagerade den rekordartade 48.000 personer, vilka rensade sina närmaste stränder från skräp och förpackningsavfall.

”Intresset är verkligen stort och framförallt ser vi att många unga engagerat sig i år, mycket tack vare att dagen fått spridning i sociala medier”, säger Johanna Ragnartz till TT.

Förutom aktioner längs svenska stränder arrangerades samtidigt liknande strandrensningar i övriga nordiska länder.

Enligt den plockanalys, som gjordes under Nordiska Kusträddardagen av Håll Sverige Rent, ser ”tio-i-topp”-listan för insamlat skräp ut så här:

1. Oidentifierbara plastbitar
2. Rep i plast
3. Flasklock och korkar i plast
4. Snabbmatsförpackningar, godisomslag, engångsartiklar och bestick
5. Farligt avfall och annat
6. Plastpåsar
7. Glas och keramik
8. Gummi (till exempel däck och skosulor)
9. Fisknät
10. Plastflaskor

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker