170 ton skräp och förpackningar samlades in på kusträddardagen

PUBLICERAD: 10 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

48.000 personer samlade in 170 ton skräp och förpackningsavfall från svenska stränder under kusträddardagen. (Bild Håll Sverige Rent)|”Folk börjar förstå att problemet med marin nedskräpning finns även längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD i Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)

När stiftelsen Håll Sverige Rent arrangerade Nordiska Kusträddardagen i maj samlades inte mindre än 170 ton skräp och förpackningar in från svenska stränder.

Det mesta av skräpet, 60 procent, bestod av saker som endast använts en gång, visar den plockanalys som gjordes i samband med städdagen. De vanligast förekommande föremålen, som hittades, var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar. En markant del av skräpet utgjordes av förpackningar eller delar av förpackningar.

”Folk börjar förstå att problemet med marin nedskräpning finns även längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD i Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)

”Jag tror det börjar sjunka in för många att problemet med marin nedskräpning finns även här, längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD på den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent, som står bakom initiativet.

Det var tredje året i rad som kusträddardagen arrangerades och i år engagerade den rekordartade 48.000 personer, vilka rensade sina närmaste stränder från skräp och förpackningsavfall.

”Intresset är verkligen stort och framförallt ser vi att många unga engagerat sig i år, mycket tack vare att dagen fått spridning i sociala medier”, säger Johanna Ragnartz till TT.

Förutom aktioner längs svenska stränder arrangerades samtidigt liknande strandrensningar i övriga nordiska länder.

Enligt den plockanalys, som gjordes under Nordiska Kusträddardagen av Håll Sverige Rent, ser ”tio-i-topp”-listan för insamlat skräp ut så här:

1. Oidentifierbara plastbitar
2. Rep i plast
3. Flasklock och korkar i plast
4. Snabbmatsförpackningar, godisomslag, engångsartiklar och bestick
5. Farligt avfall och annat
6. Plastpåsar
7. Glas och keramik
8. Gummi (till exempel däck och skosulor)
9. Fisknät
10. Plastflaskor

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x