När stiftelsen Håll Sverige Rent arrangerade Nordiska Kusträddardagen i maj samlades inte mindre än 170 ton skräp och förpackningar in från svenska stränder.
Det mesta av skräpet, 60 procent, bestod av saker som endast använts en gång, visar den plockanalys som gjordes i samband med städdagen. De vanligast förekommande föremålen, som hittades, var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar. En markant del av skräpet utgjordes av förpackningar eller delar av förpackningar.
”Jag tror det börjar sjunka in för många att problemet med marin nedskräpning finns även här, längs våra kuster”, säger Johanna Ragnartz, VD på den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent, som står bakom initiativet.
Det var tredje året i rad som kusträddardagen arrangerades och i år engagerade den rekordartade 48.000 personer, vilka rensade sina närmaste stränder från skräp och förpackningsavfall.
”Intresset är verkligen stort och framförallt ser vi att många unga engagerat sig i år, mycket tack vare att dagen fått spridning i sociala medier”, säger Johanna Ragnartz till TT.
Förutom aktioner längs svenska stränder arrangerades samtidigt liknande strandrensningar i övriga nordiska länder.
Enligt den plockanalys, som gjordes under Nordiska Kusträddardagen av Håll Sverige Rent, ser ”tio-i-topp”-listan för insamlat skräp ut så här:
1. Oidentifierbara plastbitar
2. Rep i plast
3. Flasklock och korkar i plast
4. Snabbmatsförpackningar, godisomslag, engångsartiklar och bestick
5. Farligt avfall och annat
6. Plastpåsar
7. Glas och keramik
8. Gummi (till exempel däck och skosulor)
9. Fisknät
10. Plastflaskor