17 månader lång strejk hos burktillverkaren Crown

PUBLICERAD: 20 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Arbetarna vid Crowns burkfabrik i Toronto har nu strejkat i 17 månader.|Andra metallarbetare i Kanada har stöttat de strejkande Crown-arbetarna med sympatidemonstrationer.|Så här får kanadensiska konsumenter lära sig hur de ska känna igen en dryckesburk tillverkad av Crown…

En strejk vid metallkoncernen Crown Holdings dryckesburksfabrik i Toronto, Kanada har pågått i snart ett och ett halvt år! 120 arbetare deltar i strejken, som började i slutet av 2013, när USW (United Steelworkers Union) försökte få till stånd löneökningar för arbetarna, de första på nio år.

Ledningen för fabriken tillbakavisade alla lönekrav och ville istället införa ett tvådelat lönesystem, förändra arbetarna pensionsvillkor samt radikalt skära ner lönerna för nyanställda. Noterbart är att fabriken i Toronto i en intern omröstning inom Crown-koncernen samma år utsetts till bolagets mest produktiva och säkra anläggning i hela Nordamerika.

När strejken blev ett faktum rekryterade Crown oorganiserad arbetskraft från andra verksamheter i Kanada, vilket gav upphov till hätska konfrontationer mellan de strejkande och strejkbrytarna vid infartsgrindarna till Toronto-fabriken.

Många av de strejkande har tvingats ta deltidsarbeten under den här tiden för att kunna överleva och vissa tvingas leva på bidrag och stöd från frivilligorganisationer. Men arbetarnas strejkvilja verkar trots detta obruten: de bevakar infartsgrindarna till fabriken 24 timmar om dygnet och varje strejkande är skyldig att delta 28 timmar i veckan i bevakningen och i olika demonstrationer som anordnas.

Hur länge strejken kommer att pågå, är det ingen som vet. Varken de strejkande arbetarna eller företagsledningen har visat någon vilja att ge med sig – och de strejkande anklagar dessutom sin fackliga organisation USW för att inte ha något intresse av att kämpa för de strejkandes jobb och levnadsstandard.

Bland andra metallarbetare i Kanada har dock strejken väckt sympatier och på flera håll har man startat aktioner, där man uppmanar konsumenter att bojkotta dryckesburkar tillverkade av Crown.
”Köp din öl på flaska i stället’” och ”Finns det en krona på burken – köp den inte” är några av uppmaningarna man riktar till konsumenterna. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax