100 procent återvunnen PET i Vattenfabrikens Eko-flaskor

PUBLICERAD: 21 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Vattenfabrikens Eko-vatten lanseras nu i plastflaskor tillverkad av 100 procent återvunnen PET. (Bild Vattenfabriken)

Svenska Vattenfabriken i Olofström gör som läskjätten Coca-Cola och lanserar dryckesflaskor som består till 100 procent av återvunnen PET.
Flaskorna har volymerna 33 och 50 centiliter och används till Vattenfabrikens smaksatta Eko-bordsvatten.

Vattenfabriken skriver i ett pressmeddelande att de nya flaskorna visar på bolagets åtagande att arbeta med hållbara förpackningslösningar och följa den globala utvecklingen mot en cirkulär ekonomi för PET-flaskor. Det är också ett stort steg för att minska företagets koldioxidutsläpp: den nya Eko-vattenflaskan kommer att minska varumärkets kolavtryck med 73 procent.

De nya flaskorna är utvecklade av Petainer i Lidköping, som är specialiserade på produktion av preformar för formblåsning till plastflaskor, etc.

Den återvunna plasten i Vattenfabrikens flaskor kommer livsmedelsgodkända plastförpackningar insamlade på konsumentnivå. Ur denna så kallad PCR-plast (Post-Consumer Recyclate) utskiljs PET-materialet och omvandlas till pellets, som sedan bearbetas och omvandlas till nya PET-flaskor.

Petainer har använt PCR-plast i sina preformar och flaskprodukter i mer än 15 år och enligt företaget är resultatet hållbara förpackningskonstruktioner med utmärkt prestanda, styrka och utseende.

”Vi fokuserar på att leverera hållbara förpackningar med hög teknisk prestanda till våra kunder. Vi är stolta över att samarbeta med märken som Vattenfabriken, som delar vårt engagemang för att göra PET-förpackningar cirkulära och värdera plastavfall som en resurs”, säger Helen Öjerson, nordisk affärsutvecklingschef på Petainer.

”Vi ser fram emot den officiella lanseringen av våra Eko vattenflaskor, producerade av 100 procent återvunnet material och producerad av Petainer, en lokal leverantör med stor expertis inom hållbarhet”, säger Henrik Byrsjö, produktionschef på Vattenfabriken Olofström AB.

—————————————–
Petainer i Lidköping AB är ett dotterbolag till brittiska Petainer, som förutom Lidköping, Sverige även har verksamheter i Ryssland, Tjeckien, Brasilien och Kina.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax