100 återvunna plastpåsar blir en trådlös bärbar högtalare...

PUBLICERAD: 23 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Varje Gomi Speaker är tillverkad av 100 återvunna plastbärkassar och kan fås i ett halvdussin olika färgvarianter. (Bild Gomi)|Gomi-högtalaren är bärbar och kan användas tillsammans med en smart telefon eller en bärbar dator/surfplatta. (Bild Gomi)

Brittiska designstudion Gomi har specialiserat sig på att ta fram produkter tillverkade av återvunnen konsumentplast. Ett exempel är en bärbar och trådlös högtalare, tillverkad av hundra återvunna plastpåsar av bärkassemodell…

”På Gomi letar vi alltid efter nya sätt att skapa positiva effekter genom designprodukter som återanvänder avfall och hjälper till att städa upp vår vackra planet. Och det är vad som ledde till att vi skapade Gomi Speaker”, skriver designstudion på sin hemsida.

Gomi-högtalaren är bärbar och kan användas tillsammans med en smart telefon eller en bärbar dator/surfplatta. (Bild Gomi)

Gomi Speaker betecknas som en 25 watts bärbar monohögtalare, tillverkad av återvunnen konsumentplast i form av plastbärkassar. Förutom att vara tillverkade av återvunnen plast, så drivs Gomi-högtalarna dessutom av återanvända batterier, som tagits från skadade el-cyklar från uthyrningsföretaget Lime.

Gomi skriver att genom att para ihop två Gomi-högtalare kan man skapa ett trådlöst stereosystem med häpnadsväckande ljudkvalitet. Högtalarna kopplas ihop sömlöst och kan användas med en smart telefon. bärbar dator eller surfplatta.

För att inte ”plastpåsehögtalarna” ska kastas i onödan och hamna på soptippen erbjuder Gomi en livstids reparationstjänst på högtalarna.

”Vi anser att moderna tekniska prylar ska hålla livet ut, utan att någonsin behöva hamna på en deponi – det finns verkligen för mycket värde i dessa material för att de ska gå till spillo”, skriver Gomi, som har sitt säte i engelska Brighton.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx