Wellpappinnovation för betonggjutning

PUBLICERAD: 22 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
DS Smiths wellpappform för betonggjutning. Foto: DS Smith

Håller wellpapp för betonggjutning? Det menar DS Smith och byggföretaget Novab vars nya wellpappinnovation ska klara alla påfrestningar från betongtryck och väder.

Traditionellt används formar i plywood eller kanalplast vid betonggjutning. Nu finns ett alternativ i wellpapp. Det skriver DS Smith i ett pressmeddelande.

Förpackningsföretaget har sedan tidigare grunnat på om wellpapp skulle kunna hålla som form för betonggjutning. Men idén tog först fart på allvar efter att platschefen, i samband med tillbyggnaden av wellfabriken i Mariestad, ställde frågan om wellpapp skulle hålla som form för betonggjutning. Det var först då startskottet gick för materialutveckling, prototyper och tester.

Billigt och miljövänligt

Enligt DS Smith blir wellpapp ett billigare och miljövänligare alternativ att använda vid betonggjutning. Företaget skriver att deras wellpapp är fullt återvinningsbar och inte har någon skadlig inverkan om det hamnar i naturen. Kanalplast och plywood medför höga kostnader, samtidigt som plasten är ett problem för miljömedvetna byggföretag.

Klarar betongtryck och regn

Gjutformarna i wellpapp har testats i extrema väderförhållanden och klarat alla påfrestningar både från betongtryck och ihållande regn, enligt DS Smith. Det som gör det möjligt beror delvis på att wellpappen är konstruerad med en stabilitet som närmar sig trä, samt att formarna fått en kantförsegling som hindrar vatten att tränga in uppifrån. Företaget har höga förväntningar på de nya formarna och ser samtidigt att dörren nu öppnas för en mängd andra områden inom byggbranschen.

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x