Walki breddar sitt utbud av förpackningar för fryst mat

PUBLICERAD: 31 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Walki®EVO Seal är ett pappersbaserat förpackningsmaterial speciellt utvecklat för påsar till frysta livsmedel. (Bild Walki)|Filmbaserade materialet Lamibel®MDO-PE består av en kombination av två PE-filmer och kan helt återvinnas som plast. (Bild Walki)|Kartongbaserade tråget Walki®Pack Tray lämpar sig för frysta färdigrätter. (Bild Walki)

Finska Walki utökar sin portfölj med återvinningsbara material för att möta ett växande behov av förpackningar till frysta livsmedel.

Walki har nu en bred portfölj med olika förpackningsmaterial, inklusive tryckta lösningar, för att matcha behoven hos marknaden för frysta livsmedel och med målet att göra förpackningarna helt återvinningsbara som papper.

Walki skriver i ett pressmeddelande att den globala marknaden för frysta livsmedel förväntas växa till 322 miljarder euro år 2026. Efterfrågan stiger globalt inom alla åldersgrupper, men särskilt bland yngre konsumenter.

”Frysta livsmedel är det perfekta sättet att förlänga hållbarhetstiden utan att förlora viktiga vitaminer. Det är också ett utmärkt sätt att motverka matsvinn. Detta är en viktig punkt när upp till nio procent av de globala koldioxidutsläppen kommer från matsvinn, särskilt från frukt och grönsaker”, säger Dudley Jones, Consumer Sales-ansvarig hos Walki.

Bland Walkis nyheter inom återvinningsbara och pappersbaserade förpackningsmaterial kan nämnas Walki®EVO Seal och Walki®Opti Seal, vilka är specialgjorda för påsar till frysta livsmedel. Walki®EVO Seal är ett dispersionsbelagt material med skydd mot vattenånga och fett och Walki®Opti Seal har en optimerad PE-extruderad beläggning. Båda förpackningarna är lämpliga för alla typer av frysta livsmedel: grönsaker, skaldjur, bageriprodukter m. fl.

Filmbaserade materialet Lamibel®MDO-PE består av en kombination av två PE-filmer och kan helt återvinnas som plast. (Bild Walki)

”Dispersionsbeläggningen innebär att Walki® EVO Seal kan återvinnas som papper utan någon extra process, och den minimala PE-beläggningen på Walki®Opti Seal gör att även det kan återvinnas som papper med ett godtagbart fiberinnehåll”, säger Andreas Rothschink, produktutvecklingschef hos Walki.

Till nyheterna hör också Lamibel®MDO-PE, som är ett filmbaserat material för påsar tillverkat av en MDO-film med tryck på insidan och lösningsmedelsfri laminering med lågförseglande LDPE. Tack vare MDO-tekniken kan filmens tjocklek hållas minimal med optimal prestanda som ersättning för andra material som PP– eller PET-filmer. Materialet är enligt Walki lämpligt för förpackningstyper som doypack, flowpack, påsar, etc. och till flera olika typer av frysta livsmedel.

Walki®Pack Tray lämpar sig för frysta färdigrätter. (Bild Walki)

”Kombinationen av två PE-filmer innebär att förpackningen helt kan återvinnas som plast. Den sträckta filmen har bättre genomskinlighet med hög styvhet och bättre mekaniska egenskaper än vanlig PE. Filmen kan även vara helt transparent, för att visa upp produkten för konsumenten”, säger Andreas Rothschink.

I portföljen ingår även kartongbaserade trågmaterial under varumärket Walki®Pack Tray, som lämpar sig för frysta färdigrätter och som har tagits fram för att ersätta tråg av aluminium, plast och plastbelagt papper.
Vi har tidigare skrivit om Walki®Pack Tray-trågen. Läs HÄR!

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx