Två företag ställer om tillsammans – ska tillverka skyddsvisir

PUBLICERAD: 23 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari

 

Oscar Hugoson, vd för förpackningsföretaget Scanfill.

Scanfill och Plast Petter teamar upp för att tillverka en halv miljon skyddsvisir varje vecka. Permitterade anställda kan i och med omställningen återgå till sina jobb.

Det sydsvenska företaget Scanfill har inlett ett nytt samarbete med Plast Petter AB från Hova. Tillsammans ska de tillverka skyddsvisir till den svenska sjuk- och äldrevården. Produktionstakten kommer ligga på uppemot 500 000 enheter i veckan. Oscar Hugoson säger i ett pressmeddelande att omställningen visar på  den flexibilitet och mångfald som finns inom Polykemi Group:

– Vi har byggt om våra maskiner för att kunna nå den höga kvalitét som krävs av svensk sjukvård och vi nu kan vi tillverka en plast som är tunnare än vad vi någonsin har lyckts med tidigare, berättar Oscar Hugoson, vd för Scanfill.

Producerar tunn folie

Scanfill tillverkar miljövänligt och hållbart förpackningsmaterial, baserat på förnyelsebara råvaror. Deras tunna folie APET som levereras på rulle kommer att monteras till skyddsvisir.

APET är Scanfills tunna folieprodukt som kommer att användas för att tillverka skyddsvisir.
Arbeta för fullt

Beslutet att ställa om produktionen har gjort att stora delar av medarbetarna har kunnat börja arbeta heltid igen. Under våren 2020 har stora delar av personalen nämligen varit korttidspermitterade.

– Våra 15 anställda börjar arbeta fullt igen, men den personalstyrkan räcker inte. Det gör att vi kommer att flytta personal från Polykemi till Scanfill. Detta är mycket goda nyheter för produktionen i Ystad, för våra medarbetare och för Polykemi Group.

Fortsatt samarbete

Familjeföretaget Polykemi AB, med dotterbolagen Rondo Plast AB och Scanfill AB,verkar i sydöstra Skåne. Förhoppningen är att samarbetet med  Plast Petter bara är början på ett längre samarbete.

– Scanfill är en stabil leverantör som dessutom kan leverera material av en mycket hög kvalité. Jag tror absolut att detta är ett samarbete som vi kan fördjupa framöver när den här stormen har lagt sig, säger Fredrik Ahlström, vd på Plast Petter i Hova som även tillverkar kontorsprodukter i mjukplast samt erbjuder legotillverkning och specialkompetens inom teknik och produktion.

 

Läs vidare

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker