Två företag ställer om tillsammans – ska tillverka skyddsvisir

PUBLICERAD: 23 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari

 

Oscar Hugoson, vd för förpackningsföretaget Scanfill.

Scanfill och Plast Petter teamar upp för att tillverka en halv miljon skyddsvisir varje vecka. Permitterade anställda kan i och med omställningen återgå till sina jobb.

Det sydsvenska företaget Scanfill har inlett ett nytt samarbete med Plast Petter AB från Hova. Tillsammans ska de tillverka skyddsvisir till den svenska sjuk- och äldrevården. Produktionstakten kommer ligga på uppemot 500 000 enheter i veckan. Oscar Hugoson säger i ett pressmeddelande att omställningen visar på  den flexibilitet och mångfald som finns inom Polykemi Group:

– Vi har byggt om våra maskiner för att kunna nå den höga kvalitét som krävs av svensk sjukvård och vi nu kan vi tillverka en plast som är tunnare än vad vi någonsin har lyckts med tidigare, berättar Oscar Hugoson, vd för Scanfill.

Producerar tunn folie

Scanfill tillverkar miljövänligt och hållbart förpackningsmaterial, baserat på förnyelsebara råvaror. Deras tunna folie APET som levereras på rulle kommer att monteras till skyddsvisir.

APET är Scanfills tunna folieprodukt som kommer att användas för att tillverka skyddsvisir.
Arbeta för fullt

Beslutet att ställa om produktionen har gjort att stora delar av medarbetarna har kunnat börja arbeta heltid igen. Under våren 2020 har stora delar av personalen nämligen varit korttidspermitterade.

– Våra 15 anställda börjar arbeta fullt igen, men den personalstyrkan räcker inte. Det gör att vi kommer att flytta personal från Polykemi till Scanfill. Detta är mycket goda nyheter för produktionen i Ystad, för våra medarbetare och för Polykemi Group.

Fortsatt samarbete

Familjeföretaget Polykemi AB, med dotterbolagen Rondo Plast AB och Scanfill AB,verkar i sydöstra Skåne. Förhoppningen är att samarbetet med  Plast Petter bara är början på ett längre samarbete.

– Scanfill är en stabil leverantör som dessutom kan leverera material av en mycket hög kvalité. Jag tror absolut att detta är ett samarbete som vi kan fördjupa framöver när den här stormen har lagt sig, säger Fredrik Ahlström, vd på Plast Petter i Hova som även tillverkar kontorsprodukter i mjukplast samt erbjuder legotillverkning och specialkompetens inom teknik och produktion.

 

Läs vidare

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning