Toppmöte för hela värdekedjan

PUBLICERAD: 19 september 2017
UPPDATERAD: 24 januari

 

Johan Mårtensson, vd på förpackningsklustret Packbridge tycker de har fått ihop ett spännande program till Top packaging summit.

Top packaging summit lockade 245 deltagare att vara på plats för att följa med på Packbridge journey. En resa genom hela värdekedjan – från material, maskiner, förpackningar till hållbarhet.

Förpackningsklustret Packbridge kickade igång sitt toppmöte Top packaging summit i Malmö på Stadionmässan med två föreläsningar. Eventet som ska locka till inspiration och nätverkande pågick under tisdagen och onsdagen, 19-20 september.

Schur är en av flera utställare på eventet.

Åhörarna fick på tisdagsmorgonen lyssna till James Walton från IDG som berättade om hur man kan jobba med uppkopplade förpackningar som bland annat innefattar QR-koder och vattenmärken. Dels hur konsumenten kan kommunicera med förpackningen men även värdekedjan och leveranskedjan av förpackningar där tekniken spelar stor roll.
Larry Logan från Digimarc pratade och presenterade ideér å sin sida om handelns utveckling i Europa, hur den har förändrats över tid och hur e-handeln har utvecklats gentemot den vanliga handeln.
Johan Mårtensson, vd på Packbridge säger att han är mycket nöjd med deltagarantalet. 245 besökare var på plats i år. Det är 35 procent fler anmälda än i fjol. Han tror Packbridge nya grepp och koncept är den bakomliggande orsaken till att fler har sökt sig till Packbridge tvådagarsträff.
– Vi har ett nytt koncept som jag tror har lockat många. Man får en blandning av grundtankar och många fler fokuserade presentationer kring innovationer. Om vad som händer.

Oscar Hugosson från Scanfill var en av talarna och berättade framtidens material – mineralfyllda förpackningsmaterial, antingen oljebaserade eller biobaserade. Det handlade om företagets funderingar om nedbrytbar plast, om och när man ska använda det, och utvecklingen vart de nya förpackningsmaterialen är på väg. – Det är mycket inom bio och nedbrytbart och vi ser att man ska använda det på rätt sätt och inte bara för att, säger Oscar Hugosson.

– Vi har kallat det här konceptet Packbridge journey där man följer med på resan från material, maskiner förpackningar till hållbarhet. Det är det som är hela Packbridge – värdekedjan.

Den första dagen avhandlade framtidens handel. Hur den fungerar och påverkar förpackningsindustrin såväl online som offline. På agendan stod även aktiva och intelligenta förpackningar och dess utveckling, och material såsom glas, flexibla material och papper. Maskinutvecklingen inom förpackningar, automation, design inom lyxförpackningar och virtual reality var andra delar på schemat.

Innovativa etikettföretaget Beneli var representerade som utställare.

Packbridge egna start up-tävling, där externa innovationer förenas med industrin, var också på tapeten.
– Vi startade detta för ett år sedan att koppla ihop start ups communitys och inkubatorerna med förpackningsindustrin. Där finns inga naturliga länkar och där vill vi ha den här rollen att kunna länka alla de här innovativa företagen. Det handlar om att se att här finns en industri som kanske behöver din teknologi. Men även från andra hållet att industrin kan koppla upp sig och se vilka behov de har, och att vi kanske kan kanalisera detta arbetet.

Dag två fortsatte med fokus på förpackningsutveckling och vad förpackningsleverantörer måste förhålla sig till i framtiden. Det avser bland annat krav och olika standarder gällande förpackningar till livsmedel och läkemedel. Dagen avrundades med cirkulär ekonomi. Ett spännande program konstaterar Johan Mårtensson som lyfter fram några ämnen som engagerat besökarna inför eventdagarna:
– Handeln är jätteintressant. Hur man ska tänka som förpackningsleverantör när det kommer till att hitta optimala förpackningslösningar, logistik, upplevelser i hemmet och hur man ska skicka tillbaka förpackningar och så vidare. Hur handeln påverkar och förändrar landskapet.
– Sen tror jag många är intresserade kring materialsidan utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hur jag som varumärkesägare ska välja rätt material och förpackningar. Maskinutvecklingen har det hänt mycket kring den senaste tiden. Den har blivit mer flexibel kring vad man kan skapa med förpackningslinor och produktionslinor, säger Johan Mårtensson.

Läs vidare

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Låg kunskap om förpackningens miljöpåverkan bland svenska öldrickare

En ny undersökning från Sveriges Bryggerier visar att svenskarna föredrar att köpa öl på flaska för smakens skull, men burken är populär av praktiska skäl. Nära fyra av tio tycker det är svårt att veta vilka förpackningar som är mest miljövänliga.
Namnlös design - 7

Gör ett avtal med din påse!

Hos modekedjan WE kan du skriva under ett avtal med din plastpåse. Hela texten på påsen kan du läsa om du klickar dig in på nyheten.
Påse med textx

Paboco lanserar nu världens första marknadsfärdiga pappersflaska

Paboco och Blue Ocean Closures har samarbetat för att skapa branschens första marknadsfärdiga pappersflaska och fiberbaserade lockkombination. Den är nu tillgänglig på marknaden och förväntas nå konsumenterna i början av 2025. I dag, den 8 oktober visas den för första gången för marknaden. Det sker på läkemedelsmässan CPHI i Milano.
Main Imagex

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex