Tomra lanserar ”självgående” automat för pantförpackningar

PUBLICERAD: 20 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Norska Tomras pantautomat Tomra R1 kan svälja mer än 100 pantburkar- och –flaskor i en tömning. (Bild Tomra)

Norska recycling och pantautomatspecialisten Tomra Systems har lanserat Tomra R1 Express, som är en ”självgående” automat för storpantare och en vidareutveckling av pantautomaten Tomra R1, som Tomra lanserade under år 2019.

Tomra R1 kan i en tömning ta emot mer än 100 pantburkar och –flaskor, vilka snabbt sorteras och pantberäknas. Med den nya Express-modellen behöver pantaren inte längre stå kvar och vänta på att pantprocessen ska bli klar och ett kvitto skrivas, utan kan gå därifrån, så snart pantförpackningarna hällts in i automaten. Genom en uppkoppling mot automaten via en smart telefon och en app överförs nämligen pantsumman direkt till pantarens konto, när sorteringsprocessen är klar.

”Tomra R1 med Express är som en ´självkörande bil´ för den som pantar stora mängder på en och samma gång. Ingen manuell hantering av enskilda pantförpackningar, inget besvär med krånglande burkar eller flaskor och ingen väntan vid automaten på kvitto!” framhåller Harald Henriksen, chef för divisionen Tomra Collection Solutions.

Pantautomaten Tomra R1 finns tillgänglig att beställa i Norge och Sverige och kommer att lanseras i Tyskland inom kort. Konceptet Tomra R1 Express är på väg ut på marknaden och har i dagarna demonstrerats på den stora detaljhandelsmässan EuroShop i Düsseldorf.

Storpantningsautomaten Tomra R1 kan ses som en konkurrent till pantautomaten Quantum, tillverkad av svenska pantmaskintillverkaren Envipco. Quantum är på den svenska marknaden mest känd under namnet Pantamera Express och finns i återvinningsföretaget Pantameras/Returpacks regi i ett 40-tal exemplar runt om i Sverige.

Läs om Pantamera Express HÄR.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax