Tomatodlare använder förpackningar tillverkade av tomatfibrer

PUBLICERAD: 24 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Den nederländska producenten av förpackningskartong, Solidus Solutions, har tagit fram en kartongkvalitet för frukt- och grönsaker, tillverkade av returfibrer med innehåll av fibrer från tomatplantor.

Förpackningen vann Packaging Europe News hållbarhetspris för biobaserad förpackning 2016. Fiber från ett hektar tomatodlingar räcker för 100 000 sex kilos transportemballage, vilket precis räcker till de 600 ton tomater som produceras på motsvarande yta, enligt Packaging Europe News. Förpackningarna kan fås både som transportförpackningar från 1,5 till 10 kilo men även som tråg i 250 och 500 gram till konsumenterna.

Kanadensiska Pure Hothouse Foods producerar växthusodlade grönsaker under varumärket Pure Flavor. Företaget har nu börjat marknadsföra och sälja sina cocktailtomater, förpackade i kartonger med tomatfibrer över hela Nordamerika.

Ett annat företag som har börjat använda Solidus Solutions förpackningar är det sydfranska företaget Idyl, som producerar och säljer ekologisk odlade grönsaker och frukt under varumärket Tribu Ecolo.

Idyl packar nu sina ekologiska tomater i Solidus Solutions tråg med fibrer från tomatplantor. Med detta vill företaget visa att det är möjligt att producera, packa och konsumera samtidigt som man begränsar slöseriet med våra naturresurser.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx