Tjugo procent fler återvunna plastförpackningar år 2023

PUBLICERAD: 19 augusti 2024
UPPDATERAD: 19 augusti
220518 Svensk PlastŒtervinning, den 18 maj 2022 i Motala.
Foto: Peter Holgersson AB

Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023 är färdig och visar en 20 procentig ökning av återvinningsgraden för hushållsförpackningar jämfört med föregående år.

Under år 2023 återvanns 23,7 procent av de plastförpackningar som bolagets anslutna kunder satte på marknaden (19,3 procent 2022). I ton motsvarar det drygt 25 096 ton återvunna plastförpackningar. Samtidigt har klimatpåverkan minskat per återvunna ton.

— Vi ökar återvinningen och kvaliteten på det utsorterade materialet trots att Site Zero bara var i drift under en del av året. Det är mycket glädjande, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning. Han konstaterar vidare att:

— Sedan vi startade för sex år sedan har vi gått från en återvinningsgrad på cirka 8 procent till att nu nå 23,7 procent, det är en snabb utveckling som också visar vår ambitionsförmåga. Men vi har ännu inte sett effekten av Site Zero, vi förväntar oss en skarpare återvinningskurva framåt, menar Mattias Philipsson.

Summeras återvinningsgraderna för plastförpackningar från hushåll och verksamhetsförpackningar uppgår den totala återvinningsgraden från Svensk Plaståtervinning till 36,3 procent (32,8 procent 2022).

Den ökade återvinningsgraden grundar sig framför allt i Svensk Plaståtervinnings utökade förmåga att sortera ut fler plasttyper samt effektiv utrustning som kan identifiera materialet. Anläggningen Site Zero kan sortera ut tolv plasttyper till skillnad mot tidigare fyra, vilket är standard på marknaden. Redan nu finns återvinningsprocesser uppbyggda för de flesta av de tolv plasttyperna, och Svensk Plaståtervinning arbetar intensivt för att hitta återvinnare till de sista mer komplexa plasttyperna.

38 procent mindre utsläpp per ton

Under 2023 har Svensk Plaståtervinning ökat återvinningen utan att öka de faktiska utsläppen. Jämfört med basåret 2020 har utsläppen per ton återvunnen råvara minskat med 38 procent. Den positiva utvecklingen är ett resultat av uppstarten av Site Zero, som möjliggjort återvinning av en större andel av plastförpackningarna. Därutöver går numera hälften av alla upphandlade transporter på biodrivmedel.

Klimatpåverkan i återvinningssystemet

Klimatberäkningarna av hela återvinningssystemet, som är gjorda av extern part, visar att den största klimatpåverkan från avfallshanteringen av producentkundernas förpackningar kommer från de förpackningar som slängs i hushållssoporna i stället för att källsorteras. Majoriteten av dessa förpackningar går idag direkt till energiutvinning och står för 55 procent av utsläppen i systemet. Även förbränningen av det rejekt som uppstår vid sorteringen, tvätten och granuleringen står för en betydande del (39 procent). Det utgörs framför allt av förpackningar som inte är designade för återvinning.

— Klimatberäkningarna visar tydligt var de största utsläppen sker. I relation ser vi att alla aktiviteter som krävs för att en insamlad och korrekt designad förpackning ska bli ny plastråvara bara står för ca 6 procent av utsläppen i systemet, säger Mattias Philipsson.

— Det är rätt enkelt egentligen; konsumenternas insamling behöver öka, och plastförpackningarna måste designas för att kunna återvinnas. Då kan vi återvinna mer och utsläppen kommer minska, fastslår Mattias Philipsson.

 

Läs vidare

Låg kunskap om förpackningens miljöpåverkan bland svenska öldrickare

En ny undersökning från Sveriges Bryggerier visar att svenskarna föredrar att köpa öl på flaska för smakens skull, men burken är populär av praktiska skäl. Nära fyra av tio tycker det är svårt att veta vilka förpackningar som är mest miljövänliga.
Namnlös design - 7

Gör ett avtal med din påse!

Hos modekedjan WE kan du skriva under ett avtal med din plastpåse. Hela texten på påsen kan du läsa om du klickar dig in på nyheten.
Påse med textx

Nordisk Bioplastförening lobbade på EU-nivå

Nordisk Bioplastförening har nu öppnat en dörr in i EU via att möte med Pär Holmgren och Jessica Roswall i Bryssel.
Bild alla trex

Ny guide som ska designa bort nedskräpning

Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.
Skräp i staden 3 - HSR-Jonas Holmqvistx

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex