Techprint fick mersmak – nu vänder man sig till förpackningsindustrin

PUBLICERAD: 13 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Rulle till rulle-skrivaren QL- 300 demonstreras av Techprint på den digitalas förpackningsmässan Packnorth. Foto: Pressbild

Företaget berättar om möjligheterna med sina rulle till rulle-printrar för etikettproduktion på Packnorth, 10–12 maj. 

Christer Nilsson på Techprint. Foto: Privatbild

Helsingborgsbaserade Techprint, som marknadsför och säljer produkter från ledande tillverkare av digitala etikettskrivare deltog på Sign&Print Connect i februari och det gav mersmak. Därför är de nu med som utställare även på Packnorth. Normalt ställer man ut på ett par fysiska mässor per år, men när detta inte är möjligt, ser man på det digitala alternativet som något mycket intressant.

– Vi hade bra med besökare samtliga tre dagar på Sign & Print Connect och det genererade en hel del leads. Det gör att vi nu vill testa konceptet mot förpackningsindustrin, säger Christer Nilsson på Techprint.

– Den här gången kommer vi att ha ett lite annorlunda fokus. På Connect var det lite större printrar som klarar att printa, stansa och laminera. Nu kommer vi att berätta främst om möjligheterna med våra rulle-till-rulle printrar. Fokus kommer att ligga på QL-120, QL- 300 och Trojan T2-C.

– När vi vänder oss till förpackningsindustrin är det i första hand etiketter det handlar om och vi kommer att visa på alla fördelar som de här printrarna ger användarna.

Punkter som talar för skrivarna

Christer tar upp ett antal punkter. Det finns till exempel inga startkostnader, man kan korta sina leveranstider, minska lagret med förtryckta etiketter och därmed spill av etiketter, man kan ändra design med kort varsel, göra provtryck och köra private label. Tillsammans är det punkter som attraherar nya kunder.

– QL-120 är främst riktad mot de lite mindre kunderna medan Trojan T2-C främst används vid lite större förbrukning, runt en halv miljon etiketter och uppåt på årsbasis. QL-300 är rätt val om man vill ha transparenta eller UV-beständiga etiketter. Principen är dock densamma för alla, det är rulle-till-rulle och on-demand.

QL-120 riktar sig till de små etikettproducenterna. Foto: Pressbild
Berättar om kundcase

Besökarna i Techprints monter kommer även att få ta del av ett kundcase. Stockholmsföretaget Sköna Ting har tre printrar av modell QL-20 som går i princip från åtta till fem varje dag. Företaget tillverkar produkter on-demand, från en dag till nästa och har tjugo olika etikettstorlekar och upp emot tiotusen layouter. Produkterna är exempelvis pastiller, kolor, tvål, te, doftljus, posters och stickers. De köpte sin första printer år 2013 och den senaste år 2020. Med printrarna har de utvecklat sitt sortiment.

– Sköna Ting kan till exempel ha en etikett som har samma design men som ska vara på sex olika språk, och volymerna kan handla om allt mellan kanske sex etiketter upp till femhundra. Det hade aldrig fungerat om de skulle gått till en etikettillverkare.

– Vi kommer att berätta om hur det här har hjälpt företaget att utvecklas, säger Christer.

Vidareutvecklar koncept

Övning ger färdighet och redan efter en digital mässa har Techprint insett att man behöver utvecklas. Det får inte bli för statiskt med ett antal power points och bilder, vilket var fallet på Connect.

– På Packnorth kommer vi att jobba i par, jag och vd, Anders Svensson, kommer att ha en dialog med varandra eller så intervjuar en av oss och den andra svarar. På så sätt gör man informationen mer lättillgänglig.

Trojan T2-C, anpassad för att producera runt en halv miljon etiketter och uppåt per år. Foto: Pressbild

Fotnot: Förpackningsmässan Packnorth arrangeras 10–12 maj. Registreringen till mässan är gratis för besökare och öppnar 16 april.

Text: Bo Wallteg

 

Läs vidare

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos flaggskepp, HP Indigo V12.
HP 12x

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x