Studie: Pappersbaserade material kan återvinnas minst 25 gånger

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsgraden är hög på wellpapp, enligt en studie. Foto: Pixabay

Pappersbaserade förpackningsmaterial såsom falskartong och wellpapp kan återvinnas minst 25 gånger utan att förlora vare sig mekaniska eller strukturella egenskaper. Det visar en studie från tekniska universitet i Graz, Österrike.

I början av 2022 släpptes en en ny studie, Recyclability of cartonboard and carton från tekniska universitetet i Graz.

Studien syftade till att ta reda på hur en fiberblandning som användes för tillverkning av falskartong klarade sig under 25 återvinningscykler. I en tidigare studie med fokus på papperskvalitetsstrukturen som används för att tillverka wellpapp fann man en minskning på 5 till 10 procent i materialets mekaniska egenskaper under samma varaktighet. Den nya forskningen från universitetet i Graz visade på ”ingen negativ effekt på de mekaniska egenskaperna” av icke förädlade och obestrukna kartonger som återvinns minst 25 gånger.

Hög återvinning för papper

Enligt siffror från Eurostat låg återvinningsgraden för papper, kartong och kartong på cirka 85 procent i Europa 2019. Metall kom på andra plats med 81 procent, glas 76 procent. Plast hamnade på en återvinningsgrad om endast cirka 40 procent.

Ett högre mål

Branschalliansen 4evergreen har satt upp ett branschöverskridande mål att höja den totala återvinningsgraden för fiberbaserade förpackningar i Europa till 90 % till 2030.

Studien gjordes på uppdrag av den europeiska organisationen för well- och kartongtillverkare, Pro Carton.

 

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x