Studie: Pappersbaserade material kan återvinnas minst 25 gånger

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsgraden är hög på wellpapp, enligt en studie. Foto: Pixabay

Pappersbaserade förpackningsmaterial såsom falskartong och wellpapp kan återvinnas minst 25 gånger utan att förlora vare sig mekaniska eller strukturella egenskaper. Det visar en studie från tekniska universitet i Graz, Österrike.

I början av 2022 släpptes en en ny studie, Recyclability of cartonboard and carton från tekniska universitetet i Graz.

Studien syftade till att ta reda på hur en fiberblandning som användes för tillverkning av falskartong klarade sig under 25 återvinningscykler. I en tidigare studie med fokus på papperskvalitetsstrukturen som används för att tillverka wellpapp fann man en minskning på 5 till 10 procent i materialets mekaniska egenskaper under samma varaktighet. Den nya forskningen från universitetet i Graz visade på ”ingen negativ effekt på de mekaniska egenskaperna” av icke förädlade och obestrukna kartonger som återvinns minst 25 gånger.

Hög återvinning för papper

Enligt siffror från Eurostat låg återvinningsgraden för papper, kartong och kartong på cirka 85 procent i Europa 2019. Metall kom på andra plats med 81 procent, glas 76 procent. Plast hamnade på en återvinningsgrad om endast cirka 40 procent.

Ett högre mål

Branschalliansen 4evergreen har satt upp ett branschöverskridande mål att höja den totala återvinningsgraden för fiberbaserade förpackningar i Europa till 90 % till 2030.

Studien gjordes på uppdrag av den europeiska organisationen för well- och kartongtillverkare, Pro Carton.

 

 

 

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

World Packaging Organisation skapar en global förpackningsröst

Den nya ordföranden för World Packaging Organisation, Luciana Pellegrino, har tillträtt – den första kvinnan i denna roll i den globala organisationens historia. Här delar hon sin strategi och vision med Lindy Hughson, chefredaktör på den australiensiska tidningen Packaging News.
Pellegrionx

Returpack och Veolia i avtal som nästan fördubblar PET-återvinningen

Returpack och Veolia har sedan 2004 arbetat för att återvinna PET-material i det svenska cirkulära pantsystemet. Nu skriver företagen ett nytt långsiktigt avtal för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige - ett avtal som utökar kapaciteten av återvunnet material till nästan det dubbla.
Returpackx

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Senaste nytt från bioplastindustrin presenteras i Köpenhamn den 11 april

Den 11 april arrangeras Nordic Bioplastic Conference 2024 i Köpenhamn, ett event som kommer att ta upp innovationer inom biobaserade och bionedbrytbara plastmaterial.
Industriens-hus-1024x468-1