Studenter testade ny kartong

PUBLICERAD: 29 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Grycksbo_liten2

© Lina Sponberg, Förpackningsdesigner YH11

Som en del i Arctic Paper Grycksbos utvecklingsarbete av förpackningsmaterial har ett designprojekt genomförts tillsammans med andra årskursens designelever vid Broby Grafiska. Resultatet blev en lång rad avancerade förpackningslösningar vilka visade på användningsmöjligheterna med finkartongen AP-Tec Pack.

– När vi kände att vi hade kommit tillräckligt långt i vårt utvecklingsarbete av vår AP-Tec Pack dök idén om ett designprojekt med Broby Grafiska upp, berättar Jaana Ahlroos, produktchef för Arctic Papers bestrukna sortiment. Skolan är välkänd för sin utbildning i förpackningsdesign varför det kändes logiskt att testa vår finkartong i ett designprojekt tillsammans med elever från Broby Grafiska.

Projektuppgiften var att skapa en förpackning för ett kosmetikakit genom att använda AP-Tec Pack i 250 g/m2. Vid utformningen skulle eleverna utmana materialet för att se vad det klarar med avseende på design och tryckbarhet, och därmed attraktion i butikshyllan. För att ge uppgiften en extra dimension skulle eleverna ha begreppet ”Natural Personal Care” i åtanke.

– Studenterna hade stor frihet att välja en sminkprodukt och skapa en attraktiv förpackning samtidigt som materialet även skulle utmanas fysiskt, berättar Mats Olsson, lärare i förpackningsdesign vid Broby Grafiska. Förpackningarna utformades i mjukvaran ArtiosCAD från Esko och printades antingen i en UV-skrivare eller i en laserskrivare. Därefter skars förpackningsämnena ut i ett Kongsberg XL20 skärbord och sattes ihop manuellt, i vissa fall med lim och i andra fall utan.

– I utvärderingen av AP-Tec Pack konstaterade eleverna att materialet klarade mer än förväntat och att dess flexibilitet underlättade kreativiteten. Den bestrukna ytan möjliggjorde ett mycket bra tryckresultat oavsett printer och sammanfattningsvis ansåg designeleverna att AP-Tec Pack är idealiskt för mindre förpackningar, avslutar Mats Olsson.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx