Studenter testade ny kartong

PUBLICERAD: 29 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Grycksbo_liten2

© Lina Sponberg, Förpackningsdesigner YH11

Som en del i Arctic Paper Grycksbos utvecklingsarbete av förpackningsmaterial har ett designprojekt genomförts tillsammans med andra årskursens designelever vid Broby Grafiska. Resultatet blev en lång rad avancerade förpackningslösningar vilka visade på användningsmöjligheterna med finkartongen AP-Tec Pack.

– När vi kände att vi hade kommit tillräckligt långt i vårt utvecklingsarbete av vår AP-Tec Pack dök idén om ett designprojekt med Broby Grafiska upp, berättar Jaana Ahlroos, produktchef för Arctic Papers bestrukna sortiment. Skolan är välkänd för sin utbildning i förpackningsdesign varför det kändes logiskt att testa vår finkartong i ett designprojekt tillsammans med elever från Broby Grafiska.

Projektuppgiften var att skapa en förpackning för ett kosmetikakit genom att använda AP-Tec Pack i 250 g/m2. Vid utformningen skulle eleverna utmana materialet för att se vad det klarar med avseende på design och tryckbarhet, och därmed attraktion i butikshyllan. För att ge uppgiften en extra dimension skulle eleverna ha begreppet ”Natural Personal Care” i åtanke.

– Studenterna hade stor frihet att välja en sminkprodukt och skapa en attraktiv förpackning samtidigt som materialet även skulle utmanas fysiskt, berättar Mats Olsson, lärare i förpackningsdesign vid Broby Grafiska. Förpackningarna utformades i mjukvaran ArtiosCAD från Esko och printades antingen i en UV-skrivare eller i en laserskrivare. Därefter skars förpackningsämnena ut i ett Kongsberg XL20 skärbord och sattes ihop manuellt, i vissa fall med lim och i andra fall utan.

– I utvärderingen av AP-Tec Pack konstaterade eleverna att materialet klarade mer än förväntat och att dess flexibilitet underlättade kreativiteten. Den bestrukna ytan möjliggjorde ett mycket bra tryckresultat oavsett printer och sammanfattningsvis ansåg designeleverna att AP-Tec Pack är idealiskt för mindre förpackningar, avslutar Mats Olsson.

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}