Stort intresse för Analysdagarna

PUBLICERAD: 29 augusti 2014
UPPDATERAD: 29 augusti

 

Under två dagar i slutet på augusti pågick Analysdagarna på Stora Enso Skoghalls Bruk. De lockade drygt 55 medarbetare från de svenska Stora Enso bruken och Karlstad Research Centre.

Analysdagarna är en chans till kompetensutveckling och nätverkande för labingenjörer, labchefer och utvecklingsingenjörer på Stora Ensos svenska bruk. Dagarna fylldes av intressanta förläsningar och instrumentvisningar. Det var föreläsare från Karlstad Research Centre varvat med externa föredragshållare som stod för presentationerna.
Initiativtagare till dessa utbildningsdagar är Skoghalls Bruks båda labchefer, Margareta Sandström, miljö- och sulfatlabschef och Helena Woxlin, vikarierade chef på kartonglab.

”Jag tycker det är trevligt att ordna så att personer som jobbar med samma saker inom Stora Enso i Sverige får en chans att träffas och utbyta erfarenheter, säger Margareta Sandström.

Bertil Magnusson från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut är en erfaren föreläsare kring mätosäkerhet och kvalitetstänkande på lab. Han berättade bland annat om metodvalidering och intern kvalitetskontroll.

”Det var härligt att föreläsa för så entusiastiska och engagerade deltagare. Det blev bra diskussioner”, säger Bertil Magnusson.

Från Karlstad Research Centre föreläste bland annat forskarna Annki Karlsson och Raija Bådenlid. Annki presenterade hur detektivanalys av skogsindustriella prover går till. Raija Bådenlid, berättade om NIR, nära infraröd spektroskopi, som t ex kan mäta sammansättning av ved.

”NIR har stor potential och borde användas mer”, konstaterar Raija.

Under den andra dagen var föreläsningarna uppdelade i två olika sessioner; en för sulfatlab och en för kartonglab. Sulftalab-delen fokuserade på kemi och miljö. Kartonglab-delen handlade om fysikaliska parametrar. Det var ett antal olika leverantörer på plats som Metso, PulpEye och Lorentzon & Wettre, som informerade om och visade sin senaste labutrustning.

Margareta Sandström var nöjd med Analysdagarna. ”Det blev två trevliga dagar. Utbildningsdagar som dessa skapar bra gemenskap mellan bruken. Det var kul att det var så många som hade möjlighet att delta, säger Margareta Sandström.

”Analysdagarna tycker jag kändes som en kick-off. Vi hoppas att Analysdagarna är något som ska bli återkommande, säger Helena Woxlin.

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper

Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Performa Nova, som nu lanseras av Stora Enso är enligt företaget nästa generations falskartong (FBB). Det nya kartongmaterialet är framtaget för att möta den växande efterfrågan på förnybara, återvinningsbara och effektiva förpackningslösningar inom segment som torra, frysta och kylda livsmedel, choklad och konfektyr säger företaget.
Stora Enso ny kartongx
Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x
Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning