Storaffär när AR Packaging Group köps upp

PUBLICERAD: 19 maj 2021
UPPDATERAD: 24 januari
AR Packagings vd och koncernchef Harald Schulz. Foto: Pressbild

Parterna är överens. Nu säljs Europas näst största tillverkare av fiberbaserade förpackningar, AR Packaging Group. Köpesumman uppgår till cirka 12,2 miljarder kronor.

Graphic Packaging Holding Company, och CVC Capital Partners Fund förvärvar förpackningsjätten AR Packaging Group. Parternas styrelser har enats och godkänt transaktionen. Affären, som uppgår till cirka 1,45 miljarder dollar cirka 12,2 miljarder kronor, förväntas vara helt genomförd inom fyra till sex månader. Michael Doss, vd och koncernchef för Graphic Packaging kommenterar den pågående affären i ett pressmeddelande:

– AR Packaging är ledande på den attraktiva och växande marknaden för hållbara förpackningar i Europa. Att förvärva AR Packaging kommer att leda till betydande värdeskapande möjligheter för våra kunder, våra anställda och våra aktieägare när vi sammanför två ledande leverantörer av fiberbaserade konsumentförpackningslösningar med lång historia av innovation och kreativ förpackningsdesign, säger Michael Doss.

Får starkare närvaro

Han säger vidare att AR Packagings 25 produktionsanläggningar i Öst- och Västeuropa ger kommer ge fördelar när det kommer till skalnings- och kostnadseffektivitet. Det i sin tur kommer stärka den totala närvaron och förmågan att betjäna kunder i hela Europa och världen.
– Vi är glada att välkomna AR Packaging-teamet i ett samarbete för att öka vårt engagemang för hållbara förpackningslösningar för globala konsumenter till stöd för övergången till en mer cirkulär ekonomi.

Försäljningen förväntas ge 1,1 miljarder dollar i ökad försäljning per år och 160 miljoner dollar i det årliga justerade EBITDA-rörelseresultatet. essutom förväntas affären leda till totala synergier på 40 miljoner dollar under 36 månader efter avslutad. Affären förväntas omedelbart påverka företagets resultat per aktie och kassaflöde.

En idealisk partner

AR Packagings vd och koncernchef Harald Schulz:

– Jag är stolt över de framsteg vi har gjort med att upprätta en tydlig strategi och bygga AR Packaging till en respekterad leverantör av förpackningslösningar. Jag vill tacka CVC för deras stöd under de senaste fem åren, säger han och tillägger att Graphic Packagings blir en idealisk partner och en möjlighet till att utnyttja fördelaktig integrering av värdekedjan, från kartongtillverkning till kartongkonvertering. Det i sin tur ger optimerade lösningar till kunderna.
– Vårt team ser fram emot att gå med i Graphic Packaging-teamet för att bli den främsta globala leverantören av hållbara fiberbaserade förpackningslösningar.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x