Stora Ensos bruksaffärer avlöser varandra

PUBLICERAD: 15 september 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Pappersbruket i Nymölla är på väg att få en amerikansk ägare. Foto: Pressbild

Stora Enso fortsätter att sälja av sina papperbruk. Ett avtal har nu undertecknats gällande en ny ägare för bruket i Nymölla.

Det var för bara några dagar sedan Stora Enso sålde sitt tyska pappersbruk Maxau till Schwarz Produktion, en del av världens största livsmedelskoncerner Schwarz Group som också är ägare till kedjorna Lidl och Kaufland. Nu är ännu ett bruk på väg att säljas. Ett avtal har undertecknats om att avyttra pappersanläggningen i skånska Nymölla med alla tillhörande tillgångar.

– Efter att nyligen tecknat avtal om att avyttra vår Maxau-anläggning, är det glädjande att vi nu även har hittat en stabil och erfaren ägare för Nymölla i form av Sylvamo, säger Seppo Parvi, ekonomichef på Stora Enso och chef för affärsområdet Paper.

Fyra av fem bruk

Vi har tidigare berättat om Stora Ensos planer att satsa på förnybara förpackningar och att göra sig av med större delen av pappersproduktionen som inte är förpackningsrelaterad. Stora Enso aviserade i slutet av mars i år att de har för avsikt att sälja fyra av sina fem pappersbruk. Dessa innefattar bruken i Nymölla och Hylte, Anjala i Finland samt Maxau i Tyskland.

Affär förväntas klar 2023

Den blivande ägaren av Nymölla-bruket, Sylvamo, är en USA-baserad global producent av obestruket papper. Bolagsvärdet uppgår till 150 miljoner euro, cirka 1,6 miljarder kronor). Avyttringen förväntas, efter godkännande av myndigheter, ske i början av 2023.

Sylvamo planerar att integrera Nymölla-bruket i sitt paraply av globala pappersverksamheter. 520 anställda inom Nymöllas bruksorganisation omfattas av transaktionen.

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432