Skogsbrand för bättre naturvård

PUBLICERAD: 3 september 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund  On fire - low

I det moderna skogsbruket försöker man finna avverkningsmetoder som påminner om effekterna av en naturlig skogsbrand. Genom årtusenden har skogsbränder fyllt en viktig ekologisk funktion. Därför blir planerade och kontrollerade skogsbränningar ett allt vanligare inslag i det svenska skogsbruket. I början av maj brände Holmen Skog, Iggesund Paperboards systerföretag och leverantör av skogsråvara och på ön Innerstön i Hudiksvalls skärgård.

Genom att bränna stående skog under kontrollerade former genomför Holmen en viktig naturvårdsåtgärd som gynnar flera sällsynta arter. Under de kommande sexton åren kommer all skog på Innerstön, sammanlagt 380 hektar, successivt.

− Det är brist på bränd skog idag. Genom att bränna ofta och återkommande kommer vi att skapa en mosaik av bränd ved i olika nedbrytningsstadier. Det kommer att ge en miljö som är helt unik i Sverige och gynna sällsynta arter som är beroende av hettan från elden eller olika stadier av nedbruten, död och bränd ved, säger Magnus Aretorn som är skötselansvarig på Holmen Skog i Iggesundsregionen och ansvarig för naturvårdsinsatsen.

Exempel på arter som gynnas av dessa speciella förhållanden är svedjenäva, brandnäva, kolflarnlav, sotsvart praktbagge och olika arter av tallkapuschongbaggar. Skogsbranden har många ekologiska funktioner och är ett viktigt inslag i naturens gång. Under årtusenden har skogen brunnit med ojämna mellanrum, ofta till följd av åska. Idag släcks dessa bränder mycket effektivare än tidigare. Följden blir att få brända skogliga miljöer skapas naturligt. Holmen utför därför kontrollerad naturvårdsbränning på en del av sin mark

Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}