Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

PUBLICERAD: 13 juni 2024
UPPDATERAD: 13 juni
Bild: Sysav

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen ”Var inte en Styrbjörn” har genom humor försökt öka medvetenheten. Filmerna med Styrbjörn har fått miljoner visningar i sociala medier. Sysavs kampanj är nu på finalplats i en europeisk tävling som går ut på att främja medvetenhet och förändring kring avfall och hållbarhetsfrågor.

Plast i restavfallet är orsak till stora fossila utsläpp varje år. Statistik visar att i genomsnitt 15 procent av en vanlig soppåse innehåller felaktigt sorterad plast. Osäkerhet, bristande kunskap och till viss del även lättja ligger bakom detta. I kampanjen ”Var inte en Styrbjörn” kombineras humor med myter om sortering. Se filmerna här!

-”Var inte en Styrbjörn”, tar itu med den viktiga frågan om plastsortering och återvinning på ett nyskapande sätt. Det är riktigt glädjande att kampanjen nu tävlar om en topp-tre plats i det som måste sägas vara avfallsvärldens motsvarighet till Eurovision, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

Svensk humor i europeisk final

Komikern Victor Erikssons karaktär besserwissern Styrbjörn har allvarliga samtal med sina korridorkompisar om att de måste bli bättre på återvinning. Styrbjörn är en hejare på att återanvända, återbruka och återvinna plast och andra material, men hans metoder gör korridorkompisarna obekväma. Bland annat genom att återbruka en sexleksak som pennställ. I Victors gestaltning skruvas de jobbiga situationerna upp ett par extra varv för att blottlägga den fina gränsen mellan välvilja och enfald.

-Så länge det kan dra uppmärksamhet till idéer och förändringar, varför inte våga utmana för att väcka intresse för plastsortering? Vi hoppas att Europa är redo för den typen av humor och att det kan bidra till förändrat beteende och en mer hållbar framtid, säger Susanna Christensson, kommunikatör Sysav.

Sortering är svårt och jobbigt enligt undersökning

Enligt Återvinningskompassen, en enkät genomförd på uppdrag av branschorganisationen Avfall Sverige, känner tre av fyra (76 procent) till att de har skyldighet att källsortera och lämna förpackningar till återvinning. Och nästan lika många (70 procent) har kunskap om de stora miljö- och klimatvinsterna med materialåtervinning. Trots detta släpar ungdomar efter både vad gäller kunskapen och viljan att sortera ut sina förpackningar till återvinning.

Ungdomar är sämst på att sortera; 15 procent tycker att det är svårt eller mycket svårt att göra rätt, och de är också mest osäkra på vad som är en förpackning. Lika många av ungdomarna anger att de inte orkar källsortera, att jämföra med inga i gruppen 65+.

Fakta – Europa minskar avfallet – European Week for Waste Reduction

Kampanjen Styrbjörn lanserades i samband med ”Europa minskar avfallet”-veckan. En vecka när organisationer i EU-länderna på olika sätt uppmärksammar hur avfallsmängderna kan minskas och förebyggas. Styrbjörn är nu en av tre finalister när 14 000 initiativ från hela Europa sammanställs.

”Europa minskar avfallet”, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.

Finalen är i Marseille tisdagen den 18 juni.

Läs vidare

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Bara metallförpackningar nådde återvinningsmålen år 2023

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen konstaterar en ny utredning.
Återvinning

Slutskede för de globala förhandlingarna om ett avtal mot plastföroreningar

Vid det femte mötet inom FN:s miljöförsamling (UNEA5) år 2022 enades världens länder om att inleda förhandlingarna om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar, med målet att avsluta förhandlingarna 2024. I dag, den 25 november inleds det femte och sista förhandlingsmötet på detta tema i Busan, Sydkorea.
angela-compagnone-g1xoeXbfuTw-unsplashx

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker