Sju myter om återvinning möts av fakta

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari
 FTI Myter
Seglivade myter gör att nyttan av återvinning ibland betvivlas. Misstron riskerar att undergräva den fortsatta resan mot regeringens nya återvinningsmål som gäller från 2020, redan om fyra år. Därför väljer Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) att bemöta de vanligaste myterna om återvinning. Ytterligare en kunskapsspridande insats är FTI:s onlineutbildning Åter-vinneriet, som alla kan delta i för att lära sig mer om hur återvinning av förpackningar och tidningar går till.
Svenska folket blir allt bättre på att återvinna. De återvinningsmål som regeringen satt upp från 2017 överträffas redan för samtliga förpackningsmaterial och tidningar. Trots detta finns det djupt rotade rykten och myter som utgör hinder för att uppnå ökad återvinning. Från år 2020 är målen betydligt mer ambitiösa, vilket innebär en utmaning för alla hushåll och verksamheter som använder förpackningar.
– Generellt är vi i Sverige duktiga på återvinning och de allra flesta gör rätt när de sorterar och återvinner sina förpackningar och tidningar, men jag vet att vi kan bli ännu bättre. Av någon anledning finns det kvar flera väl spridda myter om hur återvinning fungerar och inte fungerar. Därför arbetar vi kontinuerligt med att sprida kunskap och ett exempel på det är Åter-vinneriet, en onlineutbildning öppen för alla, säger Annica Dahlberg, kommunikationschef vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) bemöter de vanligaste återvinningsmyterna med fakta:
1.Förpackningarna behöver rengöras noggrant.
Många förpackningar räcker att bara tömma och skölja ur. Om det inte görs riskeras att de inte återvinns eftersom de då hamnar fel i den automatiska återvinningsprocessen, som eftersorterar förpackningarna bland annat efter vikt. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.
2.Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.
Många färskvaruförpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material. De ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialslaget. En enkel tumregel är att man aldrig ska behöva använda ett verktyg för att separera två material åt.
3.Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.
Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås.
4.Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.
Några exempel på vilken nytta återvinning ger om vi gör det tillsammans: Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning, skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år. Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.
5.Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.
Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning. De entreprenörer som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar får sin ersättning för materialet när de har lämnat ifrån sig det till de platser FTI anvisat. Kravet för att de ska få betalt är att förpackningarna och tidningarna är sorterade.

6.Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet.
Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte. Att elda upp sopor och förpackningar generar värme eller el som kan användas för till exempel uppvärmning av bostäder, men det är betydligt mer resurseffektivt och bra för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar till nya produkter.

7.Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans.
Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat. Glas kan återvinnas obegränsat antal gånger utan att kvaliteten försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk – råvaror som finns i begränsad mängd. Det går även åt mindre energi för att återvinna glas än att göra nytt. Återvunnet glas minskar koldioxidutsläppen med 41 procent jämfört med råvara som används för första gången.

 

Läs vidare

Ny förpackning minskar plastavfall i sjukvården

Hygienföretaget Kiilto introducerar nu en förpackningslösning för hygienprodukter inom vården. Genom att ersätta traditionella plastflaskor med påsar kommer Sveriges sjukhus kunna minska sin plastanvändning för tvål och handsprit med sextio procent.
Miljöbild_DAX_Clinical_påsex

PET-flaskor för kosmetika i slutet system etableras i Tyskland och Österrike

Plastförpackningsjätten Alpla och zeero har utvecklat en standardiserad lösning för kosmetikaförpackningar och förpackningar för personlig hygien där man använder återanvändbara och återvinningsbara PET-flaskor.
alpla 2

Tjugo procent fler återvunna plastförpackningar år 2023

Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023 är färdig och visar en 20 procentig ökning av återvinningsgraden för hushållsförpackningar jämfört med föregående år.
Foto: Peter Holgersson AB

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Senaste nytt

Lär dig mer om en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar på Scanpack

Reumatikerförbundets Kristina Heilborn kommer tillsammans med Industridesignern och professorn i inkluderande design, Lena Lorentzen, att stå på scenen på Scanpack och berätta om Easy to use, en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar som om allt går bra ger en certifiering.
Reumatikerförbundet

KOnstruktiv användning av sidoströmmar från kartongtillverkning

Soilfood, ett nordiskt företag inom cirkulär ekonomi, undersöker nu möjligheten att använda fiberrika sidoströmmar från Metsä Boards fabriker som råvara till ladugårdsströ.
soilfood-wälly

Venezuela döms att betala miljardskadestånd till Smurfit Westrock

År 2018 expropierade regeringen i Venezuela SmurfitKappas verksamhet i landet. Företaget har riktat anspråk mot Venezuelas regering och har nu tilldömts ett större skadestånd.
tony

Elopak expanderar innan de har byggt klart i USA - går från en till två produktionslinjer

Elopak utökar sin kapacitet vid den aviserade amerikanska produktionsanläggningen. Den nya produktionsanläggningen i Little Rock, Arkansas, USA är under uppbyggnad och kommer nu att omfatta två produktionslinjer.
elopakx