Scanstar för lätthanterade flyttlådor

PUBLICERAD: 3 oktober 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Smurfit Scanstar

Smurfit Kappa har vunnit första pris i förpackningstävlingen Scanstar med bälgvikta och lättburna flyttlådor åt Clas Ohlson. Bakom Scanstar står Scandinavian Packaging Association (SPA), ett samarbetsorgan för de fem nordiska ländernas nationella förpackningsorganisationer.

Idén till förpackningslösningen var från början att skapa mer cityanpassade flyttlådor, lätta att bära och hantera på vägen hem från butiken. Bälgvikta flyttlådor packade i fem-pack med handtag, av konstruktören Lars Petersson på Smurfit Kappa i Gävle, löste problemet.

Juryn motiverade förstapriset på följande sätt: ”Förpackningslösningen är enkel och funktionell för transport och lagring av lådor, den representerar minimum materialanvändning”.

Vinsten i Scanstar innebär att förpackningen också tävlar i den globala förpackningstävlingen Worldstar.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex