Så används tryckfärg två komponenter

PUBLICERAD: 19 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Sicatech färg

Sicatech AB som säljer utrustning och färg till tampongtryck berättar här om tvåkomponentsfärger

70 % procent av all användning av tampongtryckfärger är två-komponentsfärger.  Två-komponetsfärg är en blandning av tryckfärg och härdare som görs strax innan tryckning och används när höga krav ställs på vidhäftning, mekanisk- och kemikaliebeständighet. Detta uppnås genom att härdaren reagera med tryckfärgens bindemedel och skapar en kemisk tvärbindning.

Val av tryckfärgstyp görs efter material och om färgen skall vara utomhusbeständig, samma gäller vid val av härdare då vanliga härdare gulnar vid utomhusanvändning.

Färdigblandad två-komponentsfärg har vid rumstemperatur 20-22°C en ”potlife” användningstid på 6-12 timmar beroende på färgtyp (se datablad för respektive färgtyp). Förhöjd temperatur förkortar användningstiden och om användningstiden överskrids måste man räkna med sämre vidhäftning och beständighet även om färgen fortfarande är tryckbar.

Torkning/härdning, även om tryckfärgen är hanteringstorr så har färgfilmen inte uppnått sin fulla egenskap och vidhäftning, beständigheten kan då inte kontrolleras på korrekt sätt. Den slutliga kemiska och fysikaliska motståndskraften är beroende på färgfilmens tjocklek, val av färgtyp, härdare etc. och uppnås först efter 5-7 dagar vid rumstemperatur 20-22°C, (varje 10 °C temperaturökning halverar härdningstiden).

Under tryckning och under torkning bör inte temperaturen vara lägre än 18°C då den kemiska tvärbindningen avstannar, vid lägre temperatur än 15 °C avstannar härdningen helt. Undvik hög fuktighet under och efter tryckning (flera timmar) då härdaren är känslig för fukt. Observera att när härdare används vid flerfärgstryck måste övertryckning göras inom 36 timmar (helt härdad färg kan inte övertryckas). Notera också att de flesta härdare innehåller isocyanater, speciella regler om isocyanater finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om härdplaster, AFS 2005:18.

Läs vidare

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Finkalibrerad etikettapplikator hos Domino

Salladsbuffé och en uppdaterad etikettapplikator – Domino satsade stort på sin monter på Scanpack.
yw-scaled

Lexit fortsätter expansionen i Skandinavien

Lexit Group satsar inom datafångst och digitaliseringslösningar med ytterligare ett förvärv. – Med Idnet stärker vi avsevärt vår förmåga att serva de största skandinaviska kunderna, säger vd:n Sjur Skjæveland.
Lexit-Sjur-Idnet-Peter-aug22-presse-scaled-e1660218180928

Labelexpo i april ställs in – flyttas till 2023

Den europeiska etikett- och förpackningsmässan Labelexpo Europe var planerad att genomföras 26–29 april i Bryssel. Nu meddelar arrangören att mässan flyttas fram till september 2023. Bristen på leveranser av komponenter och material i spåren av pandemin och den pågående situationen i Ukraina pekas ut som orsaker till att mässan flyttas fram.
0002377_studioVercammen

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax