Så används tryckfärg två komponenter

PUBLICERAD: 19 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Sicatech färg

Sicatech AB som säljer utrustning och färg till tampongtryck berättar här om tvåkomponentsfärger

70 % procent av all användning av tampongtryckfärger är två-komponentsfärger.  Två-komponetsfärg är en blandning av tryckfärg och härdare som görs strax innan tryckning och används när höga krav ställs på vidhäftning, mekanisk- och kemikaliebeständighet. Detta uppnås genom att härdaren reagera med tryckfärgens bindemedel och skapar en kemisk tvärbindning.

Val av tryckfärgstyp görs efter material och om färgen skall vara utomhusbeständig, samma gäller vid val av härdare då vanliga härdare gulnar vid utomhusanvändning.

Färdigblandad två-komponentsfärg har vid rumstemperatur 20-22°C en ”potlife” användningstid på 6-12 timmar beroende på färgtyp (se datablad för respektive färgtyp). Förhöjd temperatur förkortar användningstiden och om användningstiden överskrids måste man räkna med sämre vidhäftning och beständighet även om färgen fortfarande är tryckbar.

Torkning/härdning, även om tryckfärgen är hanteringstorr så har färgfilmen inte uppnått sin fulla egenskap och vidhäftning, beständigheten kan då inte kontrolleras på korrekt sätt. Den slutliga kemiska och fysikaliska motståndskraften är beroende på färgfilmens tjocklek, val av färgtyp, härdare etc. och uppnås först efter 5-7 dagar vid rumstemperatur 20-22°C, (varje 10 °C temperaturökning halverar härdningstiden).

Under tryckning och under torkning bör inte temperaturen vara lägre än 18°C då den kemiska tvärbindningen avstannar, vid lägre temperatur än 15 °C avstannar härdningen helt. Undvik hög fuktighet under och efter tryckning (flera timmar) då härdaren är känslig för fukt. Observera att när härdare används vid flerfärgstryck måste övertryckning göras inom 36 timmar (helt härdad färg kan inte övertryckas). Notera också att de flesta härdare innehåller isocyanater, speciella regler om isocyanater finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om härdplaster, AFS 2005:18.

Läs vidare

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Finkalibrerad etikettapplikator hos Domino

Salladsbuffé och en uppdaterad etikettapplikator – Domino satsade stort på sin monter på Scanpack.
yw-scaled

Lexit fortsätter expansionen i Skandinavien

Lexit Group satsar inom datafångst och digitaliseringslösningar med ytterligare ett förvärv. – Med Idnet stärker vi avsevärt vår förmåga att serva de största skandinaviska kunderna, säger vd:n Sjur Skjæveland.
Lexit-Sjur-Idnet-Peter-aug22-presse-scaled-e1660218180928

Labelexpo i april ställs in – flyttas till 2023

Den europeiska etikett- och förpackningsmässan Labelexpo Europe var planerad att genomföras 26–29 april i Bryssel. Nu meddelar arrangören att mässan flyttas fram till september 2023. Bristen på leveranser av komponenter och material i spåren av pandemin och den pågående situationen i Ukraina pekas ut som orsaker till att mässan flyttas fram.
0002377_studioVercammen

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front