Restströmmar i skogsindustrin kan bli fiskfoder

PUBLICERAD: 25 juni 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Metsä fisk - low

 Forskare vid Processum har tillsammans med Domsjö Fabriker och Sekab testat framställning av ”Single cell protein”, vilket kan användas i fiskfoder, i stor skala vid SP:s Biorefinery Demo Plant i Örnsköldsvik. Resultatet blev mycket lyckat och proteinet testas nu i fiskfoder för matfisk.

Skogsindustrin söker idag olika vägar att dels hitta nya produkter på en krympande marknad och dels utnyttja massaprocessernas biprodukter och restströmmar bättre. Detta försök ingår i ett europeiskt forskningsprojekt för att producera ”Single cell protein” från skogsindustriella restströmmar. Proteinet kan användas som en ersättningsprodukt för fiskmjöl i fiskfoder.

– Försökskörningen i SP:s Biorefinery Demo Plant har föregåtts av omfattande tester, först i laboratorieskala och därefter i Processums pilotbioreaktor, berättar Björn Alriksson, forsknings- och utvecklingsingenjör vid Processum och ansvarig för projektet.

– I försöket har vi använt oss av en filamentös svamp som vi lät växa på en restström från Domsjö Fabriker. Därefter skördade vi svampen, torkade och malde den till ett pulver för användning som ingrediens i fiskfoder. Just nu pågår utfodringsförsök på fisk av arten Tilapia med ett foder som innehåller vår svamp hos en projektpartner på Island.

– Försöket med ”Single cell protein” i stor skala blev mycket lyckat och är en bekräftelse på att Biorefinery Demo Plant har en stor potential när det gäller att utveckla en rad olika bioraffinaderiprodukter, betonar Sune Wännström, FoU-samordnare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620