
Svenskarna blir allt bättre på att lägga förpackningar i återvinningsbehållare. Insamlingen och återvinningen slog rekord under fjolåret. Ett material lämnar störst avtryck i statistiken.
Under fjolåret lämnade varje person i Sverige i genomsnitt in 64 kilo förpackningar och tidningar till återvinningen. 2019 var motsvarande siffra 62 kilo. Totalt visar Förpacknings- och tidningsinsamlingens statistik att mängden förpackningar som lämnades in till återvinning ökade med 8 procent mellan åren. Det gäller förpackningar av såväl glas, plast, metall och papper. Aldrig någonsin har insamlandet legat på så höga siffror:
– Förra året var ett rekordår för insamlingen av förpackningar. För att skapa ett mer cirkulärt samhälle måste vi se till att ta hand om de resurserna vi förbrukar och det är fantastiskt att se att engagemanget för återvinning fortsätter att öka, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.
Ändrade vanor
FTI pekar på två möjliga orsaker till att fler förpackningar än någonsin lämnas till återvinning. Dels ett ökat miljötänk, dels pandemins följder som fått fler att arbeta hemma samt att handla på nätet i större utsträckning.
– De förändringar som pandemin medför, som hemarbete, ökad näthandel och att allt fler lagar mer mat hemma har lett till en ökning av mängden förpackningar och det är fint att se att våra återvinningsvanor går hand i hand med våra nya beteenden i pandemin. Varje insamlad förpackning gör skillnad, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.
Ökning av pappersförpackningar
Den största ökningen ses bland de pappersbaserade förpackningarna där återvinningen gått från 14,6 kilo per invånare till 16,9 kilo. På andra plats kommer plastförpackningar, från 7,9 till 8,7 kilo. Insamlingsstatistiken baseras på FTI:s drygt 5 000 återvinningsstationer i landet, eller via de två miljoner hushåll som återvinner direkt i fastigheten.