Prisregn över förpackningskartong

PUBLICERAD: 21 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Fyra förpackningar producerade av kartong från Metsä Board vann sina klasser vid årets Pro Carton ECMA Awards. Under ett år när speciellt fokus låg på kartongmaterialets miljöegenskaper, är det särskilt glädjande att Sustainability Award gick till en förpackning tillverkad med kartong från Metsä Board. Dessutom vann förpackningar tillverkade av kartong från Metsä Board i kategorierna Beauty & Cosmetics, Beverages samt Healthcare & Pharmaceuticals.

-Vi är mycket glada över att kartong som förpackningsmaterial uppmärksammas för att det erbjuder så många möjligheter till innovativa förpackningslösningar, vilka på ett kostnadseffektivt sätt ger uppmärksamhet i butikshyllorna. Vi vill gärna gratulera alla som deltagit i arbetet med idé, design och produktion av de vinnande bidragen, säger Mika Paljakka, Vice President Sales EMEA, Metsä Board.

Det årliga Pro Carton ECMA Award lockar hundratals tävlingsbidrag och där juryn bedömer bidragens design, användarvänlighet, varumärkeskommunikation och den viktiga roll som kartong spelar som miljömässigt hållbart förpackningsmaterial. Vinnarna presenterades på den särskilda galan den 10 september i Bukarest.

Metsä Pro Carton _Fazer Alku 2_51972

Sustainability Award utdelades till Fazer Alku New Mill för sin serie av müslipaket vilka är ett föredöme med avseende på miljömässig hållbarhet. Juryn lovordade dessutom design och användbarhet liksom förpackningens höga kartongandel vilket gör den idealisk för återvinning. Till förpackningen har använts Simcote.

Metsä Pro Carton ECMA awards 2015_Muller soft star tissue_51932

Vinnare i kategorin Beauty & Cosmetics blev förpackningen av Müller Soft Star Tissue Duchesse som använde Metsä Boards Carta Elega i en cylinderformad förpackning. Juryn fann form och konstruktion högst originell och att den står ut i butikshyllan. Likaså imponerades juryn av den mjuka taktila känslan, präglingen och strukturen som ger förpackningen dess lockelse.

Metsä Pro Carton ECMA awards 2015_Multipack for clinical trials_51930__web

I kategorin Healthcare & Pharmaceuticals blev vinnaren Multipack for Clinical Trials producerad för Hoffman La Roche och i den användes Carta Elega. Juryn imponerades av hur två flaskor med olika form och storlek med hjälp av smart kartongkonstruktion hålls säkert på plats utan användning av skumplast eller andra dämpande material. Den miljömässiga effekten är avsevärd eftersom förpackningen ger mindre spill, lägre transportkostnader och till 100 % är återvinningsbar.

MetsäcPro Carton ECMA awards 2015_Yo Syrup carton sleeve_51931__web

Vinnaren i klassen Beverages blev YO Syrup Carton Sleeve för Eckes-Granini. Förpackningen är en iögonfallande wrap-around design tryckt på Carta Solida. Den framträdande flugan adderar en lekfull touch och fungerar som en köpsignal som inte setts tidigare på en hylla för saftprodukter. Juryn kommenterade att förpackningen är perfekt för målgruppen barn och har en väl genomtänkt grafisk design och struktur.

 

 

Läs vidare

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx