Prisbelönt choklad med innovativ förpackning av kakaoskal

PUBLICERAD: 27 augusti 2025
UPPDATERAD: 27 augusti

Marou, pionjärerna inom vietnamesisk bean-to-bar-choklad, lanserar en ny smakupplevelse som redan väckt internationell uppmärksamhet. Sarrasin 55 procent är en mörk choklad vars krämiga textur för tankarna till mjölkchoklad – men är helt växtbaserad. Förpackningen är dessutom lite speciell.

Hemligheten ligger i kombinationen av rostade bovetefrön och mungbönor, som skapar en mild, balanserad och lätt nötig karaktär. Chokladen innehåller 55 procent kakao och är tillverkad enbart av växtbaserade ingredienser: palmsocker, bovete och mungbönor.

Chokladen lanserades i Saigon på Earth Day 2024 i ambitionen att vidareutveckla Marous engagemang till hållbarhet och nyskaparanda. Förpackningen är i sig ett statement: framtagen av återvunna kakaoskal och mullbärsbark, med en struktur som påminner om gammalt pergamentpapper. Pappret är handpressat och chokladen är packad för hand.

Detta nyskapande helhetskoncept gjorde Sarrasin 55 procent till juryns favorit på 2025 Prix Épicures i Paris.

Marou betalar ett pris över marknadens standard för kakaon, och det gör de både för att kakaobönderna ska få rättvist betalt men också för att de då hjälper kakaobönderna att investera mer pengar i sina kakaofarmer. På det sättet kan de hela tiden höja standard och kvalitet, vilket ger en choklad som bara blir godare och godare.

Marou säljs i Sverige av Beriksson, ett västsvenskt familjeföretag som levererar smaker från hela världen.

Senaste nytt

Vilka var nominerade i årets Packnorth Award? Här hittar du dem!

I måndags publicerade vi alla vinnare i årets Packnorth Award som hade prisutdelning på Empack den 1 oktober. Här ser du vilka tävlande bidrag som var nominerade i respektive kategori.
PNA-Emblem
Vilka var nominerade i årets Packnorth Award? Här hittar du dem!

SIG först med barriärmaterial utan aluminium

SIG har lanserat det men kallar världens första första fullständiga barriärmaterial för aseptiska kartonger utan ett aluminiumlager. Tekniken används i företagets Terra-förpackning och Aldi är först ut att använda den.
sig
SIG först med barriärmaterial utan aluminium

Ny vd på Emballator tar över i början av nästa år

Sedan början av året har Emballators vd, Kent Viitanen, som haft posten i tre år, planerat att avsluta sin tid på företaget, och parallellt har ägaren, Herenco sökt efter en efterträdare. Nu har man utsett Kristoffer Asklöv till ny vd med start i januari 2026.
Kristoffer-Asklovxx
Ny vd på Emballator tar över i början av nästa år

Ny toner och ny digitalpress från Xeikon på Labelexpo

Ursprungligen utvecklade Xeikon sin torrtonerteknologi med namnet Titon för användning vid tryck på pappersbaserade, flexibla förpackningar. På Labelexpo visade man nästa steg där tonern kan användas i normal produktion av etiketter. Packnews träffade Per Larsson, nordisk försäljningschef, i montern i Barcelona.
per xeikon
Ny toner och ny digitalpress från Xeikon på Labelexpo

Läs vidare

SIG först med barriärmaterial utan aluminium

SIG har lanserat det men kallar världens första första fullständiga barriärmaterial för aseptiska kartonger utan ett aluminiumlager. Tekniken används i företagets Terra-förpackning och Aldi är först ut att använda den.
sig
SIG först med barriärmaterial utan aluminium

Nytt kartongmaterial för lyxförpackningssegmentet

Stora Enso utökar sitt sortiment av premiumförpackningsmaterial med lanseringen av Ensovelvet – en ny obehandlad solid bleached sulfate (SBS)-kartong med sammetslen yta på båda sidor.
stora nyttx
Nytt kartongmaterial för lyxförpackningssegmentet

Lätt och lagom från Holmen

Holmen har lanserat den enligt egen uppgift lättaste kraftlinern på marknaden, Holmen Elevate. Kraftlinern är väl lämpad för e-handel, hyllklara och livsmedelsförpackningar där både hållbarhet och prestanda är avgörande.
Holmen
Lätt och lagom från Holmen

Restprodukter från lakritstillverkning ger antimikrobiella förpackningar

Ett italienskt startupföretag från Sardinien påstår sig omdefiniera konceptet för hållbar förpackning. Företaget, Alkelux, grundades 2024 och har utvecklat en enkel men innovativ lösning: att omvandla restprodukter från lakritstillverkning till ett naturligt antimikrobiellt bioadditiv för användning i livsmedelsförpackningar.
Alkeluxx
Restprodukter från lakritstillverkning ger antimikrobiella förpackningar