Prestigefylld friskvårdsutmaning

PUBLICERAD: 26 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora motion

Stora Ensos svenska bruk i prestigefylld friskvårdsutmaning

Friskvårdssatsningen Stora Enso Challenge pågår nu på Stora Ensos svenska arbetsplatser. Denna satsning är en del i Stora Ensos sponsring av Skid-VM i Falun 2015. Förhoppningen är att fler medarbetare lockas till att motionera mer i vardagen.
Totalt är det 1 500 medarbetare uppdelade i 145 lag som deltar i friskvårdssatsningen. Alla priser i tävlingen har koppling till Skid-VM i Falun.

Det är en hård prestigekamp som utspelas mellan Stora Ensos svenska arbetsplatser. Just nu toppas tävlingen av ett lag från Hylte Bruk. Fors Bruk har cirka 200 medarbetare i 17 olika lag med i tävlingen. Det främsta laget i Fors heter ForsFit och befinner sig på plats 15 i den gemensamma lagtävlingen.

– Vi har givetvis som mål att vinna hela tävlingen. Vi inser dock att det kan bli svårt. Men vi ska i alla fall se till att bli bästa laget på Fors Bruk, säger Marjaana Lignell, som är lagledare för ForsFit där deltagarna arbetar inom underhåll och produktion.

Alla olika motionsformer ger poäng i Stora Enso Challenge. Detta är uppskattat av deltagarna i ForsFit som ägnar sig åt cykling, promenader, ridning, simning och crossfit för att nämna några exempel.

Alla lagdeltagarna i ForsFit är överens om att det är en rolig tävling med fina priser. Att tävlingen skapar engagemang och triggar igång tävlingsinstinkten märks tydligt i laget. En bidragande del till detta är att det är enkelt att via app och hemsida följa live hur lagkompisar och konkurrenter motionerar.

– Det blir ett slags positivt grupptryck. Man blir sporrad av att hela tiden se vad de andra har för sig, säger Marjaana Lignell.

– Även om vi inte tränar ihop, så följer vi varandras framfart i motionsspåren digitalt. Vi peppar även varandra när vi ses på jobbet. Det är en social tävling som stärker gemenskapen, säger Marianne Groop.

Några av lagdeltagarna motionerar inte mer än vanligt medan andra har verkligen lagt in en växel extra. Lars Hammarin är en av dem.
– Jag skulle aldrig cyklat till jobbet idag om det inte var för denna tävling. Igår var det bara raka vägen hem från jobbet, hämta badkläder och bege sig direkt till simhallen. Vad gör man inte för laget, säger han med ett leende.

Utmaningen har ett tydligt lagfokus där individuella favoritaktiviteter bidrar till lagets resultat. För en topplacering krävs att man aktiverar alla deltagare i laget. Varje vecka lottas det ut priser med koppling Skid-VM, så att alla som deltar ska ha chans till vinst.

Det lag som slutligen koras som vinnare i Stora Enso Challenge får riktigt fina priser i form av: biljetter till Skid-VM, en hotellövernattning, resa till Falun samt officiella Skid-VM kläder.

I mitten på december får vi svar på om ForsFit lyckas vinna brukskampen i Fors. Om de lägger in en riktig slutspurt så kanske de även lyckas ta hem hela lagtävlingen och får uppleva Skid-VM på plats i Falun tillsammans.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x