Prestigefylld friskvårdsutmaning

PUBLICERAD: 26 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora motion

Stora Ensos svenska bruk i prestigefylld friskvårdsutmaning

Friskvårdssatsningen Stora Enso Challenge pågår nu på Stora Ensos svenska arbetsplatser. Denna satsning är en del i Stora Ensos sponsring av Skid-VM i Falun 2015. Förhoppningen är att fler medarbetare lockas till att motionera mer i vardagen.
Totalt är det 1 500 medarbetare uppdelade i 145 lag som deltar i friskvårdssatsningen. Alla priser i tävlingen har koppling till Skid-VM i Falun.

Det är en hård prestigekamp som utspelas mellan Stora Ensos svenska arbetsplatser. Just nu toppas tävlingen av ett lag från Hylte Bruk. Fors Bruk har cirka 200 medarbetare i 17 olika lag med i tävlingen. Det främsta laget i Fors heter ForsFit och befinner sig på plats 15 i den gemensamma lagtävlingen.

– Vi har givetvis som mål att vinna hela tävlingen. Vi inser dock att det kan bli svårt. Men vi ska i alla fall se till att bli bästa laget på Fors Bruk, säger Marjaana Lignell, som är lagledare för ForsFit där deltagarna arbetar inom underhåll och produktion.

Alla olika motionsformer ger poäng i Stora Enso Challenge. Detta är uppskattat av deltagarna i ForsFit som ägnar sig åt cykling, promenader, ridning, simning och crossfit för att nämna några exempel.

Alla lagdeltagarna i ForsFit är överens om att det är en rolig tävling med fina priser. Att tävlingen skapar engagemang och triggar igång tävlingsinstinkten märks tydligt i laget. En bidragande del till detta är att det är enkelt att via app och hemsida följa live hur lagkompisar och konkurrenter motionerar.

– Det blir ett slags positivt grupptryck. Man blir sporrad av att hela tiden se vad de andra har för sig, säger Marjaana Lignell.

– Även om vi inte tränar ihop, så följer vi varandras framfart i motionsspåren digitalt. Vi peppar även varandra när vi ses på jobbet. Det är en social tävling som stärker gemenskapen, säger Marianne Groop.

Några av lagdeltagarna motionerar inte mer än vanligt medan andra har verkligen lagt in en växel extra. Lars Hammarin är en av dem.
– Jag skulle aldrig cyklat till jobbet idag om det inte var för denna tävling. Igår var det bara raka vägen hem från jobbet, hämta badkläder och bege sig direkt till simhallen. Vad gör man inte för laget, säger han med ett leende.

Utmaningen har ett tydligt lagfokus där individuella favoritaktiviteter bidrar till lagets resultat. För en topplacering krävs att man aktiverar alla deltagare i laget. Varje vecka lottas det ut priser med koppling Skid-VM, så att alla som deltar ska ha chans till vinst.

Det lag som slutligen koras som vinnare i Stora Enso Challenge får riktigt fina priser i form av: biljetter till Skid-VM, en hotellövernattning, resa till Falun samt officiella Skid-VM kläder.

I mitten på december får vi svar på om ForsFit lyckas vinna brukskampen i Fors. Om de lägger in en riktig slutspurt så kanske de även lyckas ta hem hela lagtävlingen och får uppleva Skid-VM på plats i Falun tillsammans.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy