PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

PUBLICERAD: 12 mars 2025
UPPDATERAD: 12 mars
Govin Induchoodan, COO, Alicia Ondrejkova, CTO, och Anders Sonesson, CEO på Glenntex.

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.

Företaget Glenntex, baserat i Göteborg använder grafenförstärkta kompositer för att driva hållbar innovation. Genom avancerad nanoteknik utvecklar företaget smartare, mer hållbara och återvinningsbara plastmaterial som minskar CO₂-utsläpp och främjar en cirkulär ekonomi. Med en tydlig ambition att minimera miljöpåverkan omdefinierar Glenntex materialdesign för en mer hållbar framtid.

Nu investerar Pauligs riskkapitalgren, PINC, i Glenntex. Företagets teknik gör det möjligt att minska behovet av nyproducerad plast i förpackningar med upp till 30 procent. Den möjliggör även en högre andel återvunnen plast i förpackningar utan att kompromissa med prestanda, vilket ger bättre förutsättningar för återvinning och återanvändning, bland annat inom livsmedelsindustrin.

Glenntex är en avknoppning från Chalmers tekniska högskola och bygger på grundaren och vd:n Govin Induchoodans banbrytande forskning om funktionalisering av grafen. Med hjälp av nanoteknik kan grafen bindas till plast och utnyttja materialets exceptionella egenskaper för att förbättra livslängden hos återvunnet material.

Företaget har redan flera pågående internationella samarbeten inom olika branscher. Proof of concept-projekt visar upp till 30 procent minskning av materialanvändning och CO₂-utsläpp, samt ökad återvinningsbarhet och större användning av återvunnen plast genom förbättrade materialegenskaper. Det går hand i hand med Pauligs mål om att alla förpackningar ska vara återvinningsbara senast 2027.

– Vi har varit på jakt efter förpackningsföretag som kan lösa några av problemen med petroleumbaserad plast och samtidigt möter EU:s nya regleringar och Pauligs hållbarhetsmål. Glenntex utmärker sig i detta avseende med sin unika teknologi och förmåga att integrera med befintliga produktions- och återvinningsprocesser, säger Erika Hombert, Senior Investment Manager på PINC.

– Vi är mycket glada över att ha PINC ombord. Vi har redan sett stort intresse från globala aktörer och fått imponerande pilotprojekt inom livsmedelsindustrin. PINC är den perfekta partnern för vår resa framåt, med sin branschkännedom och sitt internationella nätverk, säger Anders Sonesson, CEO på Glenntex.

Den framgångsrika investeringsrundan (pre-seed) på 7,2 M SEK leddes av ALMI Invest, med PINC och Chalmers Ventures som medinvesterare.

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper

Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Performa Nova, som nu lanseras av Stora Enso är enligt företaget nästa generations falskartong (FBB). Det nya kartongmaterialet är framtaget för att möta den växande efterfrågan på förnybara, återvinningsbara och effektiva förpackningslösningar inom segment som torra, frysta och kylda livsmedel, choklad och konfektyr säger företaget.
Stora Enso ny kartongx
Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x
Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning