Pantamera prisar Max för miljöinsats – sparar 214 000 kilo koldioxid

PUBLICERAD: 30 maj 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Katarina Lundell  Katarina Lundell, informationschef

Hamburgerkedjan Max är den restaurangkedja som samlat in flest antal burkar och PET-flaskor per restaurang under 2012. Sammanlagt har kedjan pantat 643 443 burkar och PET-flaskor vilket innebär en koldioxidbesparing på 214 062 kilo.

Aldrig tidigare har det pantats så många burkar och PET-flaskor som under 2012. Vi svenskar lämnade in cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor. Bakom den höga återvinningssiffran finns ett gediget arbete från Returpack och alla deras samarbetspartners.

– Restauranger är en viktig samarbetspart för att pantsystemet ska fungera optimalt och för att öka återvinningen. Max är en mycket god förebild för branschen med sitt starka miljöengagemang och ett ständigt pågående miljöarbete, säger Erik Ebbeson, kundchef på Returpack.

– Vi är mycket stolta över utmärkelsen från Returpack. För oss på Max är det en självklarhet att ta ett aktivt miljöansvar. År 2008 var vi först i världen med att klimatdeklarera hela vår meny, vi var även tidiga med att klimatkompensera från bondens jord till gästen bord, säger Richard Bergfors, VD på Max.

Källa: Returpack

Läs vidare

Ny förpackning minskar plastavfall i sjukvården

Hygienföretaget Kiilto introducerar nu en förpackningslösning för hygienprodukter inom vården. Genom att ersätta traditionella plastflaskor med påsar kommer Sveriges sjukhus kunna minska sin plastanvändning för tvål och handsprit med sextio procent.
Miljöbild_DAX_Clinical_påsex

PET-flaskor för kosmetika i slutet system etableras i Tyskland och Österrike

Plastförpackningsjätten Alpla och zeero har utvecklat en standardiserad lösning för kosmetikaförpackningar och förpackningar för personlig hygien där man använder återanvändbara och återvinningsbara PET-flaskor.
alpla 2

Tjugo procent fler återvunna plastförpackningar år 2023

Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023 är färdig och visar en 20 procentig ökning av återvinningsgraden för hushållsförpackningar jämfört med föregående år.
Foto: Peter Holgersson AB

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx