Packnews danske redaktör Søren Winsløw besökte danska utställare på Scanpack. Här rapporterar han från några besök i montrarna.
En lösning för allt inom flexosegmentet
ScanTego tog med hela sitt breda sortiment till flexobranschen, inte i form av maskiner, utan i form av specialister som representerar alla deras välkända varumärken. Det av besökarna på Scanpack en unik möjlighet att komma under huden på de enskilda produkterna.
Ägaren och daglig chef, Jens Bjørn, sa att de ser sig själva som en one-stop-shop för flexofolket, där allt förutom tryckfärg och media finns att köpa.
– Det är hårdvara och mjukvara som används genom hela processen som vi levererar, sade han.
ScanTeco är bland annat återförsäljare av Soma tryckpressar och installerar för närvarande den sjunde pressen i Norden. Den första danska installationen är långt borta, men Jens Bjørn ser fler möjligheter på marknaden. Detsamma gäller den nyligen förvärvade agenturen på digitala laserskärare från Highcon. Det är ett företag som är på frammarsch över hela världen, men där det i Norden fortfarande bara är Gafs Kartong som har gjort denna satsning. Men även här tror Jens Bjørn att det finns några potentiella köpare på både den danska och nordiska marknaden.
Bland de nyare saker som Jens Bjørn lyfte fram på mässan var GTT-graveringstekniken för aniloxvalsen. I stället för de kända bikake- eller liknande gravyrerna görs graveringen som ett s-format mönster som är oändligt i färdriktningen. Den har en rad fördelar som större enhetlighet, lägre bläckförbrukning, lättare rengöring och även stopp för bläckstänk.
– Graveringen är mycket enklare eftersom den är gjord med en laserstråle med konstant styrka och bredd. Beroende på syfte kan s-mönstret varieras i djup och bredd, men i övrigt är det en lång jämn rörelse med lasern som ser till att resultatet blir helt jämnt och enhetligt. Det gör även utskrift med utökade färgskala mycket säkrare, säger Jens Bjørn.
Försäljnings- & produktchef Nicolaj Kierkegaard från HM Systems visar sin linerless etiketteringslösning, som kontinuerligt kan märka förpackningar i olika storlekar och även runt kanten.
Experter på linerfri märkning
HM Systems från Haderslev producerar etikettlösningar på projektbasis. Det gör att de flesta lösningarna anpassas till den enskilda kunden. På Scanpack valde man att lägga särskilt fokus på linerless.
Henrik Thomsen från HM Systems säger:
– Det är till stor del för att driva den gröna vågen som vi fokuserar på det här, för här finns verkligen något att hämta. Med linerlessetikettering sparar du all liner, som om man samlade ett års produktion skulle kunna täcka hela Schweiz med liner. Det är riktigt stora mängder vi pratar om.
Men förutom miljöaspekten ger det faktiskt också en mycket effektivare produktion. Etiketten kommer i oändliga banor och skrivs ut och skärs direkt i etikettmaskinen, så det finns absolut inget spill. Och eftersom linern inte tar plats på rullen kan det innehålla dubbelt så mycket etikett, vilket resulterar i färre stopp.
Han tillägger att varje etikett kan vara olika och att etiketten kan monteras både på toppen och på sidan av lådan, även runt hörnet, så att den kan skannas från flera sidor. Lådorna kan också ha olika höjd då applikatorn läser av lådans mått och anpassar sig efter situationen.
HM Systems har arbetat med linerless etiketter i mer än 20 år och Henrik Thomsen menar att man utifrån detta kan göra anspråk på en viss erfarenhet inom området.
HM Group består av moderbolaget HM Systems samt Collamat AG och Fischer Labeling Machines.
Alla företag är specialister på industriell märkning och märkning. De har lång erfarenhet av applikationer och lösningar för till exempel livsmedelsindustrin, pharma, medicinsk logistik, färg och en rad andra områden.
Berith Lyhne, Birgit Pedersen och Kasper Rasmussen från Grathwol hade skapat en nästan trädgårdskoloniliknande miljö för att visa upp sitt breda utbud av förpackningar.
Grathwols monoplastlösning får uppmärksamhet
Sedan 1930-talet har Grathwol distribuerat förpackningslösningar för bland annat livsmedelsindustrin och närmar sig därmed sitt 100-årsjubileum.
Idag vänder de sig i första hand till tre marknader – livsmedel, personlig vård och farligt avfall – med förpackningar av plast, glas eller aluminium/tenn. Kasper Rasmussen säger att de inte har någon egenproduktion utan att de får allt producerat av partners.
– Vi får i första hand produkter tillverkade i PET eller PE och tack vare våra samarbetspartners kan vi ta fram specialförpackningar i nära samarbete med kunden, så att de kan få precis de förpackningar de behöver, säger han.
Utöver detta har Grathwol möjlighet att erbjuda förpackningar tillverkade av 100 procent återvunnen plast som är livsmedelsgodkänd.
På mässan fokuserade de även på sitt nyutvecklade monoplastmaterial, där skruvlock och behållare är gjorda av PET. Hittills har det varit en utmaning att säkerställa en tillräckligt tät förslutning vid användning av samma material, men det har de nu löst.
Av samma anledning nominerades produkten till ett Packnorth Award och nominerades bland de bästa lösningarna, dock utan att vinna.
Direktör Morten Sørensen kan fira 25-årsjubileum för sitt företag Freeform nästa år.
Freeform levererar formar för plastförpackningar
Freeform är specialister på tillverkning av verktyg för varmformning av plastförpackningar. Det kan vara för livsmedel, medicin och blisterförpackningar för alla möjliga ändamål.
Freeform tillverkar inte bara formarna utan även verktygen för att stansa plastdetaljerna och för att stapla dem i efterhand. Verktygen är huvudsakligen tillverkade av aluminium och kan beroende på ytbehandling (hård anodisering) hålla för tillverkning av mellan 50 000 och 1 miljon produkter.
Morten Sørensen, som grundade företaget år 2000, säger att de i princip kan göra formar till alla formningsmaskiner. Den mest använda maskinen på deras marknad kommer från den tyska maskintillverkaren Illig.
– Våra kunder är leverantörer till några av de största inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Därför är det avgörande att vi kan leverera i tid och att verktygen fungerar som de ska. Till skillnad från flera utländska konkurrenter i branschen har vi en leveranstid på åtta till tio veckor, vilket är trettio till fyrtio procent snabbare än vanligt, säger Morten Sørensen.
Företaget finns i Vejle och har idag tretton anställda. Sedan starten har de flyttat fem gånger för att utöka produktion och lager. Senast var 2022, då de fördubblade sina fysiska ramar och har nu 2 700 m2 under tak. Morten Sørensen räknar med att de med den här expansionen inte behöver flytta mer under hans tid som direktör.