
Det pratas mycket hållbarhet i branschen nu för tiden. Du handlar det mest om att materialminimera, gå mot monomaterial eller designa rätt. Ett sätt att göra en produkt mer hållbar är att använda fuktabsorberare. Företaget Super Dry hade ett par nyheter på det området i sin monter på Scanpack.
– Vi har nyligen breddat vårt sortiment av absorberare genom att erbjuda magnesiumklorid som det absorberande materialet. Traditionellt är det annars kalciumklorid som används, berätta Pär Svensson som är försäljnings- och marknadschef för Europa för det asiatiska företaget.
– Det här alternativet har en något mindre absorberingsförmåga men är mer användbar inom områden där innehållet i en förpackning kan utsättas för stötar, det kan till exempel vara produkter till bilindustrin.
– Med kalciumklorid blir en gelé när den suger åt sig fukt blir magnesiumkloriden en hård kaka som både skyddar och inte kladdar. Inget riskerar att rinna ut ur förpackningen.
En annan nyhet är sen syreätare som Pär Svensson kommer att sälja in till livsmedelsindustrin. Det är inte vanligt att man har syreätare i livsmedelsförpackningar här, men i Asien är det vanligt.
– Det finns ett stort intresse från livsmedelsindustrin. Genom en syreätare kan man förlänga livslängden på ett livsmedel ganska rejält, och då pratar vi hållbarhetsaspekter. Alla vinner på att en vara kan säljas till konsument under en lägre period. Den kommer på marknaden inom kort.
– Det här resonemanget gäller egentligen inom alla områden dit vi säljer absorberare. Längre hållbarhet betalar sig i en global leveranskedja, det är något vi gärna utbildar kunder om. Det kan måna gånger, kanske nästa alltid, vara värt att lägga på ett par öre för en fuktabsorberare, men många förstår tyvärr inte det utan fokuserar på den omedelbara kostnaden.