En ny forskarstudie, som Naturvårdsverket publicerar, visar att ökad digitalisering kan stödja en hållbar konsumtion med mindre miljöpåverkan och högre resurseffektivitet. Men ökad digitalisering kan också, tvärtom, leda till en ökad konsumtion med ökad miljöpåverkan.
Syftet med den nya studien som genomförts av forskare vid CESC Centre for Sustainable Communications på KTH har varit att belysa om, och i så fall hur, användningen av digitala tjänster kan bidra till omställningen till ett resurseffektivt samhälle och minskad miljöpåverkan.
Studien presenterar några exempel på hur IKT (informations- och kommunikationsteknik) kan stödja mer resurseffektiv konsumtion och minskad miljöpåverkan genom att:
- ersätta produkter/ytor/resor/transporter
- intensifiera användningen av produkter/ytor/resor/transporter
- effektivisera processer och aktiviteter
- informera för ändrade konsumtionsval
Studien fokuserar på hushållens konsumtion och avgränsas till fyra viktiga områden:
- Boende – uppvärmning och hushållsel
- Konsumtion – IKT-produkter och kläder
- Resande – glesbygd
- Mat – val av mat och matsvinn
Slutsatsen från studien är att digitalisering kan stödja en hållbar konsumtion. Men att en digitalisering utan miljöpolitiska åtgärder som motverkar resursslöseri riskerar att leda till ökad konsumtion med negativ miljöpåverkan.
Sverige har ett IT-politiskt mål som säger att landet ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Men varken den svenska eller europeiska digitala agendan har någon särskild koppling till privat konsumtion. En IKT-politik för hållbar konsumtion saknas. En sådan IKT-politik är önskvärd och den behöver kompletteras med en mer målfokuserad miljöpolitik menar forskarna.
Studien ingår som en del i underlaget till Naturvårdsverkets arbete med att följa upp miljömålen i den fördjupade utvärderingen 2015 som ska presenteras i september i år. Delar av den fördjupade utvärderingen av miljömålen 2015 genomförs inom ramen för tre utvalda fokusområden, varav hållbar konsumtion är ett. Fokusrapporten om hållbar konsumtion kommer i juni.