Ny bläcktstråleskrivare och samarbete med Heidelberg nyheter hos Canon

PUBLICERAD: 28 maj 2024
UPPDATERAD: 28 maj
Jennifer Kolloczek och Peter Wolf har höga förväntningar på både iV7-skrivaren och samarbetet med Heidelberg.

Canon hade några överraskningar i rockärmen när det startade Drupa med en presskonferens i måndags. Det dök upp flera nyheter som inte nämnts tidigare.

Det har diskuterats om Canon också borde gå in på marknaden för B2-bläckstråleutskrift. Svaret har visat sig vara ja! VarioPress iV7 kommer att skriva ut 8 700 B2-ark per timme (hälften med duplex). Maskinen är byggd för att kunna leverera 4,5 miljoner utskrifter per månad på en arkstorlek som kallas 750 x 615 mm, vilket ger 6-up på A4/Letter-formatet.
Det blir toppmodellen i VarioPrint-serien, som redan består av VarioPrint iX700, iX2100 och iX3200, som i princip är likadana men har olika produktivitetsegenskaper. Dessutom har de fyra rullskrivarserier: ProStrem 2000, ProStream 3000, ColorStream 6000 och ColorStream 8000, och kan därmed titulera sig leverantören med det största utbudet av bläckstrålemaskiner.

Så här producerades iV7 för pressen.

Den har nyutvecklade skrivhuvuden och vattenbaserade polymerfärger också utvecklade av Canon, vilket i kombination med den redan kända ColorGrip-tekniken gör att den kan skriva ut på nästan alla typer av papper och kartong från 60 till 450 gram. De rapporterar även om en 2-stegs färgfixering som så vitt man vet är både en polymerhärdning och en normal torkning.

Ett nytt samarbete med Heidelberg

Både Canon och Heidelberg tillbringade måndagen med att tillkännage ett nytt globalt samarbete. Samarbetet innebär att Heidelberg kommer att sälja två bläckstråleskrivare från Canon. Canon säger att de ser samarbetet som en unik möjlighet att få en bättre start på transformationen från offset till digital. Heidelberg har, enligt sig själv, världens största installerade bas av offsetmaskiner och en mycket lojal kundkrets. Många av dessa kommer att föredra att köpa utrustning från Heidelberg, bland annat för att säkerställa integration i Heidelbergs arbetsflödessystem Prinect.
Heidelbergs nya vd, Jürgen Otto, inledde sin presentation på Heidelbergs presskonferens med att prata om det nya samarbetet och avslöja Heidelberg-namnet för den nya B2 bläckstråleskrivaren.

Heidelbergs nye CEO, Jürgen Otto, indledte sin præsentation på Heidelbergs pressekonference med at fortælle om det nye samarbejde og afsløre Heildeberg navn for den nye B2-inkjetprinter.

Omvänt får Heidelberg tillgång till två av Canons bläckstråleskrivare, nämligen iX3200 och kommande iV7, som båda kommer att ’märkas’ i Heidelbergs färger under namnet Jetfire. På samma sätt som de idag marknadsför två av Ricohs tonerskrivare under namnet Versafire.

iX3200 i Jetfire-versionen avslöjas på Drupa dessa dagar, medan iV7 inte kommer att vara kommersiellt tillgänglig förrän under första halvåret 2025.

Colorado som förpackningsskrivare

Canon och Fotoba har länge samarbetat kring lösningar för tapet- och skyltbranschen, där tapetpapper eller rullfolier kunde lindas upp från en Fotoba-rullare och direkt in i skrivaren och vidare till en Fotoba-rullskärare. Denna framgång tar nu en ny vinkel när de lanserar UVgel Packaging Factory.

Det integrerade systemet från UVgel Packaging Factory inkluderar en Colorado M5W rulle-till-rulle-skrivare med en Fotoba jumbo rullavrullare samt utgående trimmers och staplare. Den kan hantera jumborullar på upp till 2 000 meter, av samma typ som används för litolaminering, och levererar ark av hög kvalitet, omedelbar torr och mycket reptålig produktion med en hastighet på upp till 159 m2/timme.

Lösningen har utvecklats för de förpackningstillverkare som letar efter ett ekonomiskt lönsamt alternativ för att lägga ut mycket korta upplagor av tryckta förpackningar, eller för kommersiella tryckerier som vill utforska förpackningsapplikationer för att diversifiera sitt utbud, förklarar Peter Wolf från Canon.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a