Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
Plastindustrin kämpar ju lite i motvind med sin image för närvarande och det finns mycket att diskutera.
Bioplast är en materialgrupp som väntas få allt större betydelse i plastbranschen. Ännu så länge en liten del, bara någon procent, av den totala plastproduktionen årligen, men räkna med tillväxt.
År 2026 handlar det om en global produktion på över 6 miljoner ton. Nyligen tillkännagav också Vita Huset och president Joe Bidens administration att man har som mål att ersätta 90 procent av all oljebaserad plast i USA med biobaserade ”gröna” alternativ över de kommande två decennierna.
”Om 20 år bör USA ha uppnått kostnadseffektiva och hållbara vägar för att omvandla biobaserade råvaror till återvinningsbara polymerer som kan ersätta mer än 90 procent av dagens plaster”, står det i rapporten från Vita Huset. En lovande inriktning för bioplastbranschen så klart, och kanske är det dags för den fossilbaserade industrin att börja ta bioplasterna på allvar.
Nordisk Bioplastförening har en stor informationsmonter på mässan, och på två talartider på scenen. Hans Friedsam finns på plats i montern bägge dagarna. Den 10 maj klockan 12.45 berättar Edvard Hall från Bioextrakt och nyheter inom den spännande materialgruppen PHA och den 11 maj klockan 11.30 är det Bo Wallteg från tidningen Packnews som ställer sig frågan om det är för mycket tyckande och för lite fakta kring plaster och om bioplaster är lösning.