Nästa generations vidhäftningsteknik förenklar återvinning av plastförpackningar

PUBLICERAD: 11 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Avery Dennison går steget längre med AD CleanFlake-tekniken. Foto: Pressbild

Etikettillverkaren Avery Dennison har vidareutvecklat sin vidhäftningsteknik som nu gör det möjligt att återvinna företagets kompletta plastfilmsportfölj. 

Enligt Avery Dennison har de undanröjt ett viktigt hinder inom plaståtervinning genom att introducera nästa generations vidhäftningsteknik – AD CleanFlake. Tekniken ska göra det lättare för varumärkesägare och konverterare att återvinna PET- och HDPE-förpackningar.

Först på marknaden

Den nya tekniken innebär enligt företaget att de är först på marknaden att kunna göra det möjligt att återvinna hårdplast genom hela sin filmportfölj.

Så möjliggörs plaståtervinningen

Etikettillverkaren skriver i ett pressmeddelande att AD CleanFlake-tekniken förbättrar processerna i återvinningen för att avlägsna ren polyetentereftalat (PET) eller för den återanvändbara plasten HDPE (polyeten) som i återvunnen form kan bli till nya förpackningar. Under PET-återvinningen deaktiveras limmet så att både etikett och lim kan separeras rent och plasten blir fri från föroreningar. Vid återvinning av färgad HDPE sitter etiketten kvar på förpackningen, men den skadar inte plastpelletsen som bildas i återvinningsprocessen.

Enligt företaget är AD CleanFlake-tekniken erkänd av plaståtervinningsorganisationer som Association of Plastic Recyclers, European PET Bottle Platform och RecyClass.

 

Läs vidare

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Bara metallförpackningar nådde återvinningsmålen år 2023

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen konstaterar en ny utredning.
Återvinning

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker