Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

PUBLICERAD: 25 mars 2024
UPPDATERAD: 25 mars

 

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.

– Att fortsätta utmana och förnya – även kring en så historisk förankrad produkt som sill – ligger i Coops arbetssätt, och vår starka kooperativa bakgrund, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige.

– Genom att byta från glas till rPET, det vill säga återvunnen PET, sparar vi 177 ton glas per år. Det betyder 32,88 procent mindre CO2-utsläpp mot om vi fortsatt med tidigare förpackning.
Square because we care

Den nya fyrkantiga formen på burkarna gör även att andelen luft som transporteras i logistiken minskas med 80 procent.

– För Coop är det viktigt att hjälpa våra medlemmar och kunder till hållbara val, mot mer hållbar matkonsumtion. Att göra skillnad kring förpackningar är oerhört viktigt, och får även större effekt när vi kan göra det på nordisk nivå genom vårt gemensamma inköpsföretag Coop Trading. Jag vet att även Danmark och Finland gör samma förändring för sillburkarna, säger Mattis Bergquist.
Plastmaterialet för de nya burkar består av RPET (återvunnen plast).

Läs vidare

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Framgång i forskning om återvinningsbara flexibla barriärförpackningar

Forskningsprojektet Circ Pack är avslutat efter drygt två år. Projektets syfte var att samla värdekedjan för att undersöka hur flexibla barriärförpackningar, som ofta används för livsmedel, ska kunna återvinnas. Tack vare projektet finns nu en framkomlig väg mot återvinningsbarhet för förpackningarna.
Filmx

Mattias Philipsson utsedd till ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi

Den 6 mars presenterade miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari Svensk Plaståtervinnings vd, Mattias Philipsson, som ny ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi.
Mattias

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax