Miljoner till biobaserad samhällsekonomi

PUBLICERAD: 12 september 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Paper Province

Maria Hollander VD (t v) och Catarina Segersten Larsson

The Paper Province har fått ta emot Vinnväxt-priset under en ceremoni på Vinnova i Stockholm. Priset delades ut av Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren. Tillsammans med diplomet kommer tio års finansiering med cirka 130 miljoner kronor. Pengar som ska gå till att utveckla The Paper Province 2.0 – en demonstratör för en biobaserad samhällsekonomi.

Vinnväxt är en tävling mellan regioner. Syftet att främja hållbar tillväxt i regioner genom att utveckla internationell konkurrenskraft inom specifika tillväxtområden. Och målet är att vinnarna inom tio år ska ha etablerat sig som nationellt och internationellt starka och attraktiva innovationsmiljöer. Sedan starten 2001 har priset delats ut till sammanlagt 12 vinnare. Och i år var alltså The Paper Province en av tre vinnare.

Maria Hollander, VD för The Paper Province, är glad men samtidigt medveten om utmaningens omfattning.
– Det här är en bekräftelse på att Vinnova har sett potentialen i vår region. Det ska bli kul att arbeta på en bredare front med värmländsk innovationsutveckling. En tidigare Vinnväxt-vinnare sa till mig att ”det är inte svårt att göra av med pengar, men det är svårt att göra det på ett klokt sätt”. Och det är just det som är utmaningen – att skapa nytta för så många som möjligt i vår region.

, Catarina Segersten Larsson.
– Ett stort grattis till The Paper Province och till hela Värmland. Det här är en fantastisk möjlighet att åstadkomma varaktig utveckling i vår Region, sa Regionstyrelsens 1:e vice ordförande Catarina Segersten Larsson efter ceremonin.

The Paper Province är ett kluster för pappers- och massaindustrin i Värmland med omnejd. Klusterorganisationen ägs och drivs av ett hundratal medlemsföretag, från globala giganter till lokala underleverantörer. Genom samverkan utvecklas och förbättras medlemsföretagens och regionens konkurrenskraft. Externa mätningar visar att The Paper Province arbete leder till nya produkter och tjänster, ökad försäljning och fler jobb.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x