Miljoner till biobaserad samhällsekonomi

PUBLICERAD: 12 september 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Paper Province

Maria Hollander VD (t v) och Catarina Segersten Larsson

The Paper Province har fått ta emot Vinnväxt-priset under en ceremoni på Vinnova i Stockholm. Priset delades ut av Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren. Tillsammans med diplomet kommer tio års finansiering med cirka 130 miljoner kronor. Pengar som ska gå till att utveckla The Paper Province 2.0 – en demonstratör för en biobaserad samhällsekonomi.

Vinnväxt är en tävling mellan regioner. Syftet att främja hållbar tillväxt i regioner genom att utveckla internationell konkurrenskraft inom specifika tillväxtområden. Och målet är att vinnarna inom tio år ska ha etablerat sig som nationellt och internationellt starka och attraktiva innovationsmiljöer. Sedan starten 2001 har priset delats ut till sammanlagt 12 vinnare. Och i år var alltså The Paper Province en av tre vinnare.

Maria Hollander, VD för The Paper Province, är glad men samtidigt medveten om utmaningens omfattning.
– Det här är en bekräftelse på att Vinnova har sett potentialen i vår region. Det ska bli kul att arbeta på en bredare front med värmländsk innovationsutveckling. En tidigare Vinnväxt-vinnare sa till mig att ”det är inte svårt att göra av med pengar, men det är svårt att göra det på ett klokt sätt”. Och det är just det som är utmaningen – att skapa nytta för så många som möjligt i vår region.

, Catarina Segersten Larsson.
– Ett stort grattis till The Paper Province och till hela Värmland. Det här är en fantastisk möjlighet att åstadkomma varaktig utveckling i vår Region, sa Regionstyrelsens 1:e vice ordförande Catarina Segersten Larsson efter ceremonin.

The Paper Province är ett kluster för pappers- och massaindustrin i Värmland med omnejd. Klusterorganisationen ägs och drivs av ett hundratal medlemsföretag, från globala giganter till lokala underleverantörer. Genom samverkan utvecklas och förbättras medlemsföretagens och regionens konkurrenskraft. Externa mätningar visar att The Paper Province arbete leder till nya produkter och tjänster, ökad försäljning och fler jobb.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx