Metsä Board Husum ökar kartongkapaciteten med 200 000 ton

PUBLICERAD: 24 augusti 2023
UPPDATERAD: 23 augusti
Metsä Board Husum. Bild: Metsä Board

Metsä Board är i slutfasen av sin kapacitetsutbyggnad för falskartong vid Husums bruk. När expansionen är klar kommer brukets falskartongmaskin, BM1, att ha kapaciteten 600 000 ton premium lättvikts falskartong till konsumentförpackningar och livsmedel.

– Det viktigaste resultatet av det här projektet för våra kunder blir den ökade tillgängligheten av hållbara, lätta produkter som minskar förpackningens koldioxidavtryck, säger Jonas Adler, produktchef för Folding Boxboard på Husum.
– BM1 producerar produkterna MetsäBoard Pro FBB Bright, MetsäBoard Natural FBB, MetsäBoard Pro FSB Cup och MetsäBoard Natural FSB Cup. Recepten för dessa populära och pålitliga produkter ändras inte, utan det är volymen och därmed tillgängligheten som ökar av hållbart producerad kartong.

Automation för högre effektivitet

Den förlängda BM1 förväntas starta under andra halvan av 2023 och nå full kapacitet i slutet av 2025, men kartongmaskinens förlängning är bara en del av detta stora projekt. Projektet omfattar även exempelvis en ny rullmaskin liksom automatisk rullhantering.
– Hantering och transport av jumborullar automatiseras hela vägen från bestrykaren till rullagret, förklarar Adler. Det är inte bara effektivare, utan också säkrare. Ökad automatisering innebär att processoperatörerna kan fokusera på det de är bäst på, nämligen att producera högkvalitativ, hållbar kartong.

Jonas Adler. Foto: Metsä Board.

Hamnen i Husum har ett tillfälligt lager för lagring av färdiga produkter för att säkerställa att det inte blir några leveransavbrott när BM1 stängs en period under hösten 2023 för utbyggnadsarbetet. Projektet omfattar även ett nytt lager specifikt för rullar som skickas till kunder i USA.

– Effektivitet är det ord som bäst fångar målet för projektet som helhet, säger Adler. Mycket hårt arbete ligger på att göra hela arbetsflödet i bruket ännu smidigare och mer effektivt. Till exempel kommer vi att ha mellanlager för rullar för att jämna ut produktionstoppar liksom automatiserad rullhantering för lastkassetter för den amerikanska marknaden.

Full fart på vägen mot fossilfri produktion

Den nya sodapannan och turbinen i Husums massabruk startade i slutet av 2022 och ger biobaserad ånga och el för kapacitetsutbyggnaden. Tillsammans förväntas elproduktionen öka med cirka 330 gigawattimmar per år. Det innebär att brukets självförsörjning av el ökar till över 80 procent.
– Sodapannan ger en mer stabil ångproduktion, vilket leder till jämnare kartongproduktion och kvalitet. Det innebär i sin tur mindre spill för våra kunder, säger Adler.

Europas största och modernaste kartongmaskin
Med längden 213 meter och kapaciteten 600 000 ton per år kommer Husums utbyggda BM1 att vara Europas största och modernaste kartongmaskin när den når full kapacitet 2025.

Expansionsprojektet Husum BM1 i siffror
750 personer arbetar med projektet.
• Kartongmaskinen förlängs med 54 meter.
• 200 000 ton ökad årlig produktionskapacitet.
• 30 procent ökad självförsörjning av el tack vare ny sodapanna och turbin i massabruket.

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432