Medverkade på klimatseminarium med Frankrikes ambassadör

PUBLICERAD: 13 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso per Lyrvall och Frankrkes ambassadör
Frankrikes ambassad i Sverige och tankesmedjan Global Utmaning har arrangerat ett halvdagsseminarium i Stockholm för att följa upp klimatkonferensen COP21 i Paris. Frankrikes Ambassadör Jacques Lapouge och Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall var två av talarna på seminariet.

Under seminariet diskuterades implementeringen av klimatavtalet och vilka konsekvenser det får för olika aktörer. Syftet med seminariet var att främja dialogen och utbyta åsikter om åtgärder mot klimatförändringar på vägen till COP22 i Marrakesh i november 2016.

Per Lyrvall beskrev hur skogsindustrin är en del av lösningen på klimatproblemen.
– Det finns en enorm potential inom skogsindustrin i och med vår förnybara råvara skogen. Vi kan bidra till att koldioxidutsläppen minskar genom att vi får ut mer klimatsmarta och biobaserade produkter på marknaden, berättade Per Lyrvall.

Per Lyrvall visade exempel på produkter och innovationer från Stora Enso, bl a det 3D-printade örat i nanocellulosa, som kan komma att användas som mänskliga implantat i framtiden.
– För att vi fortsatt ska kunna vara en förebild i den gröna omställning som pågår är det viktigt att vi får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att det förs en vettig och långsiktig skogspolitik. Sedan skulle vi önska att staten, som är en storkonsument, ändrar sina upphandlingskriterier och styr mot mer klimatsmarta produkter. På så sätt skulle vi kunna få ut mer innovativa och biobaserade produkter på marknaden i en snabbare takt. Men man ska komma ihåg att vi alla som konsumenter också har stor makt. Ju mer klimatsmarta produkter vi köper och efterfrågar desto snabbare kommer den gröna omställningen att gå, sa Per Lyrvall.

Att transporter är den största utmaningen inom hållbarhetsområdet blev tydligt under seminariet. Ämnen som elbilar och elvägar diskuterades liksom nivåer för global koldioxidskatt.

Bland talarna fanns också Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge, Marockos ambassadör Amal Belcaid, Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, Mats Andersson, VD Fjärde AP-Fonden, Maria Suner Fleming, energi- och klimatexpert Svenskt Näringliv och Anders Wijkman, ordförande i Miljömålsberedningen.

Seminariet samlade cirka 150 personer från regeringen, näringslivet och akademin.

FOTO: STORA ENSO
Fr v Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx