Medverkade på klimatseminarium med Frankrikes ambassadör

PUBLICERAD: 13 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso per Lyrvall och Frankrkes ambassadör
Frankrikes ambassad i Sverige och tankesmedjan Global Utmaning har arrangerat ett halvdagsseminarium i Stockholm för att följa upp klimatkonferensen COP21 i Paris. Frankrikes Ambassadör Jacques Lapouge och Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall var två av talarna på seminariet.

Under seminariet diskuterades implementeringen av klimatavtalet och vilka konsekvenser det får för olika aktörer. Syftet med seminariet var att främja dialogen och utbyta åsikter om åtgärder mot klimatförändringar på vägen till COP22 i Marrakesh i november 2016.

Per Lyrvall beskrev hur skogsindustrin är en del av lösningen på klimatproblemen.
– Det finns en enorm potential inom skogsindustrin i och med vår förnybara råvara skogen. Vi kan bidra till att koldioxidutsläppen minskar genom att vi får ut mer klimatsmarta och biobaserade produkter på marknaden, berättade Per Lyrvall.

Per Lyrvall visade exempel på produkter och innovationer från Stora Enso, bl a det 3D-printade örat i nanocellulosa, som kan komma att användas som mänskliga implantat i framtiden.
– För att vi fortsatt ska kunna vara en förebild i den gröna omställning som pågår är det viktigt att vi får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att det förs en vettig och långsiktig skogspolitik. Sedan skulle vi önska att staten, som är en storkonsument, ändrar sina upphandlingskriterier och styr mot mer klimatsmarta produkter. På så sätt skulle vi kunna få ut mer innovativa och biobaserade produkter på marknaden i en snabbare takt. Men man ska komma ihåg att vi alla som konsumenter också har stor makt. Ju mer klimatsmarta produkter vi köper och efterfrågar desto snabbare kommer den gröna omställningen att gå, sa Per Lyrvall.

Att transporter är den största utmaningen inom hållbarhetsområdet blev tydligt under seminariet. Ämnen som elbilar och elvägar diskuterades liksom nivåer för global koldioxidskatt.

Bland talarna fanns också Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge, Marockos ambassadör Amal Belcaid, Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, Mats Andersson, VD Fjärde AP-Fonden, Maria Suner Fleming, energi- och klimatexpert Svenskt Näringliv och Anders Wijkman, ordförande i Miljömålsberedningen.

Seminariet samlade cirka 150 personer från regeringen, näringslivet och akademin.

FOTO: STORA ENSO
Fr v Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge.

Läs vidare

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy