Lättare läkemedelsförpackningar

PUBLICERAD: 29 november 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Tambrite_Pharma low

 Läkemedelsföretag kan nu dra nytta av lättare förpackningar än någonsin. Stora Enso, förpackningstillverkaren Edelmann och Uhlmann som levererar förpackningslinjer har testat och godkänt en kartong med lägre ytvikt för produktion av läkemedelsförpackningar på snabba förpackningslinjer. Testet visade att Stora Ensos Tambrite-kartong på 215 gsm enkelt kan användas i stället för de kartonger på 250 gsm som normalt används utan att tumma på förpackningsegenskaperna.

Den minskade förpackningsvikten ger besparingar och miljöfördelar genom hela leveranskedjan och produktens livscykel samt innebär lägre materialåtgång och vikt under lagerhållning och transport, mindre förpackningsavfall och avgifter samt ett lägre koldioxidavtryck.

-Projektet kombinerar Stora Ensos materialexpertis med konverterings- och fyllningsexpertisen hos ledande förpackningsleverantörer för läkemedelsindustrin, säger Wilfried Schmahl, Segment Development Manager på Stora Enso, som arbetar både med läkemedelsföretag och med choklad- och konfektyrvarumärkesägare.

-Genom att fokusera på ett mål lyckades vi tillsammans optimera alla faktorer och åstadkomma det effektivaste och mest hållbara resultatet: minimerad materialåtgång, utmärkta tryck- och konverteringsegenskaper inklusive möjlighet att trycka säkerhetskoder med maximal hastighet på fyllningslinjen.

Utvecklingsprojektet startade med trycktester i slutet av 2012. Stora Ensos Tambrite-kartong jämfördes med flera konkurrerande kartonger med ytvikten 250 gsm som normalt används i läkemedelsförpackningar. Edelmann tillverkade förpackningar i tre olika storlekar och förpackningstestet gjordes på en av Uhlmanns avancerade snabba förpackningslinjer med maxhastigheten 300 förpackningar per minut. Tambrite med lägre ytvikter från 235, 225 och ner till 215 gsm kördes problemfritt med full hastighet.

Användningen av lättare förpackningar demonstrerades framför publik på FachPack-mässan i Tyskland där Tambrite-förpackningar på 215 gsm kördes på förpackningslinjen BEC300 vid Uhlmanns monter. Den innovativa lösningen marknadsförs av Edelmann under namnet ValueCase.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front