Återvinningsbart barriärpapper för konfektyr

PUBLICERAD: 29 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Enligt Billerud Korsnäs gör Recyclable Flow Wrap det möjligt att gå över från konventionell plast till papper. Foto: Pressbild

Ett barriärbestruket papper för paketering av konfektyr är Billerud Korsnäs senaste lansering. Recyclable Flow Wrap är återvinningsbart, pappersbaserat och framhävs som ett alternativ till standardmaterialet plast. 

Billerud Korsnäs har utvecklat den flexibla förpackningen Recyclable Flow Wrap tillsammans med Syntegon Technology. Billerud Korsnäs skriver i ett pressmeddelande att Flow Wrap är en typ av flexibla förpackningar som används för många produkter inom sektorn för snabbrörliga konsumentvaror. Det är ett område där plastfilm är standard, men det vill Billerud Korsnäs ändra på med sin nya förpackningslösning.

Övergång från plast

Enligt tillverkaren gör Recyclable Flow Wrap det möjligt att gå över från konventionell plast till papper.

– Vi är glada över att kunna lansera en pappersbaserad förpackningslösning för Flow Wrap-applikationer. Produkten är återvinningsbar, och varumärkesägare behöver varken kompromissa med produktens hållbarhet eller produktiviteten jämfört med plastförpackningsalternativ, säger Peter Åström, projektledare för Recyclable Flow Wrap.

Foto: Pressbild

Enligt tillverkaren är förpackningsmaterialet baserat på primärfibrer från välskötta skogar  och kan återvinnas som papper. Produkten uppfyller medelhöga till höga barriärkrav för konfektyr- och bageriprodukter.

Söker ett patent

Produkten har testats och verifierats av Syntegon Technology i deras uppgraderingsmodul för horisontella maskintyper som benämns Paper-ON-form. Billerud Korsnäs har också ansökt om patent för Recyclable Flow Wrap.

 

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x